Nagyvilág

24 évvel a népirtás után 33 áldozatot temettek el

24 évvel ezelőtt történt Európa második világháború utáni legborzalmasabb eseménye: a srebrenicai népirtás. A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer fegyvertelen muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak.

A Srebrenicával szomszédos Potocariban emlékhelyet alakítottak ki, ahol van egy temető is: itt helyezik végső nyughelyre azokat az áldozatokat, akiket exhumálnak a tömegsírokból. Kutatócsoportok 24 évvel a tömegmészárlás után is dolgoznak az áldozatok holttesteinek felkutatásán.

Idén 33 áldozatot azonosítottak. A legfiatalabb, akit csütörtökön temettek el, a 16 éves Osman Cvrk, a legidősebb a 82 éves Saha Cvrk. A Balkan Insight megjegyzi, egyik holttest sem egész, volt, hogy a koporsóba csak néhány csont került, ennyit sikerült exhumálni a szakembereknek.

MTI/AP/Darko Bandic

A csütörtöki megemlékezésen több mint tízezren vettek részt, közülük több mint ötezren a srebrenicai békemenettel érkeztek meg szerda este. A békemenet hétfőn indult el a bosznia-hercegovinai Tuzla melletti Nezuk faluból. A résztvevők 110 kilométert tettek meg három nap alatt, ellentétes irányban azt az útvonalat járták végig, amelyen a srebrenicai muszlimok 1995-ben menekültek a tömegmészárlás elől.

A hágai Nemzetközi Törvényszék, illetve a boszniai, a horvát és a szerb bíróságok eddig 47 embert összesen több mint 700 év börtönre ítéltek a Srebrenicában elkövetett bűnök miatt. Idén márciusban Radovan Karadzic, volt boszniai szerb elnököt ítélték életfogytiglani börtönre Hágában.

Kiemelt kép: MTI/AP/Darko Bandic

Ajánlott videó

Olvasói sztorik