Nagyvilág

2021-től már nem támogatja a francia állam a rezegtetett vízzel „gyógyítást”

Aki akar, az továbbra is vehet homeopátiás szereket, de az adófizetők pénzéből nem adnak rá.

A francia kormány 2021-től teljesen megvonja a homeopátiás „gyógymódok” támogatását – jelentette be az egészségügyi miniszter. Erről az AFP hírügynökség tudósít.

Agnès Buzyn, aki korábban maga is orvosként praktizált, közölte, hogy döntését a nemzeti egészségügyi hatóság június végén közzétett jelentésére alapozza, amely újra leszögezte, hogy a homeopátiának semmilyen tudományosan alátámasztott hatása nincs, ami igazolná a támogatást.

A francia társadalombiztosítás jelenleg a homeopátiás kezelések költségének 30 százalékát finanszírozza, ezt jövőre 15 százalékra csökkentik, utána lenullázzák. Buzyn elmondta: ez nem fogja megakadályozni a betegeket abban, hogy homeopátiás készítményeket vegyenek, az átmeneti időszak pedig nekik és a gyártóknak is időt ad, hogy alkalmazkodjanak az új szabályokhoz.

A francia Boiron, a világ első számú homeopátiás szergyártója azonnali találkozót sürget Emmanuel Macron francia elnökkel és közölte, hogy minden eszközzel harcol a döntés ellen. A homeopátia ellenfeleit sem elégítette ki a lépés: a Fakemed nevű orvosi szervezet szerint értelmetlen az átmeneti időszak, ha egyszer világos, hogy semmilyen hatása nincs a homeopátiának.

Tavaly a francia társadalombiztosítás 41 milliárd forintnyi támogatást fizetett ki homeopátiás kezelésekre. Az európai ügyek minisztere, Amélie de Montchalin is kijelentette: akik homeopátiás szereket akarnak venni, azok ezután is megtehetik, de nem a közegészségügyre és a francia adófizetők pénzére támaszkodva. (Illusztráció: Europress – GARO/PHANIE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik