Nagyvilág

Semmit nem tudnak az Észak-Koreában eltűnt ausztrálról

A miniszterelnök is csak imádkozni tud érte.

Nincs hír  arról az az ausztrál állampolgárról, aki egy hete eltűnt Észak-Koreában – közölte kedden Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. A kormányfő kijelentette: mindent megtesznek, hogy megtalálják, és épségben hazaszállítsák honfitársukat.

Az ausztrál kormányfő kijelentette: imádkozott a 29 éves Alek Sigleyért, aki a múlt kedd óta nem adott életjelet magáról a közösségi médiában. Morrison egy istentiszteleten vett részt a májusi választásokat követő első parlamenti ülést megelőzően.

„Ma reggel Alek Sigleyért és családjáért imádkoztam. Ez egy nagyon aggasztó helyzet, és továbbra is minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megtaláljuk és remélhetőleg hazahozzuk őt épségben” – mondta a miniszterelnök újságíróknak.

Bár Ausztráliának vannak diplomáciai kapcsolatai Észak-Koreával, nem tart fenn nagykövetséget az országban.  Ausztráliának Svédország phenjani nagykövetsége kínál korlátozott konzuli segítségnyújtást.

Egyes médiajelentések szerint Sigleyt, aki a phenjani egyetemen tanult, őrizetbe vették. A hivatalos észak-koreai média azonban semmiféle őrizetbe vételről nem számolt be.

Morrisonnak több vezető is felajánlotta segítségét Sigley ügyében a G20-csoport hétvégi oszakai csúcstalálkozóján. (MTI, fotó: Europress – AFP PHOTO / THE SIGLEY FAMILY)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik