Nagyvilág

Bebukott két orosz, állítólag Putyin emberei

Megy a hirig Líbiában, kísért Kadhafi.

A líbiai hatóságok őrizetbe vettek két orosz állampolgárt azzal a gyanúval, hogy megkísérelték befolyásolni a majdani választást.

A Tripoliban székelő ideiglenes kormány főügyészségének közleménye szerint a két orosz (plusz velük együtt három líbiai) állampolgárt még májusban vették őrizetbe a választások befolyásolásának gyanújával.

Egy líbiai rendőrparancsnok a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a két orosz kétszer is találkozott Moammer Kadhafi néhai megbuktatott diktátor fiával, Szaif al-Iszlam Kadhafival.Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy Szaif Moszkva támogatását kérte ahhoz, hogy jelölhesse magát az elnökválasztáson, tárgyalt erről orosz kormányilletékesekkel, s továbbította az erről szóló levelét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Az orosz hírportálok szerint mindkét őrizetbe vett orosz szociológus volt, a Nemzeti Értékvédő Alapítványnál dolgozott, és „szociológiai felméréseket végzet Líbiában, tanulmányozta az ország humanitárius, kulturális és politikai helyzetét”. Az alapítvány vezetője, Alekszandr Malkevics azt mondja, hogy semmilyen formában nem avatkoztak be a választási folyamatokba.

Moammer Kadhafi néhai vezető nyolc évvel ezelőtti megbuktatása és meggyilkolása után Líbia káoszba süllyedt. Az országban jelenleg két hatalmi központ van:

  • Tripoliban székel a nemzetközileg elismert líbiai kormány Fájez esz-Szarrádzs vezetésével
  • az ország keleti és déli felének nagy részét viszont Halifa Haftar tábornok erői tartják ellenőrzésük alatt; Haftar ellenkormányát támogatja Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek.

Az ENSZ eredetileg azt javasolta, hogy az idén tavasszal tartsanak általános választást, amelynek révén megalakulnának a legitim és mindenki által elfogadott hatalmi struktúrák, de a szavazást egyelőre nem sikerült megrendezni.

Kiemelt kép: Alexey Druzhinin / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik