Nagyvilág

Rakétatámadás végzett két emberrel Tripoliban

Legkevesebb két ember meghalt, nyolc megsebesült, amikor rakétatámadás érte a líbiai fővárost, Tripolit kedden késő este – vált ismertté a helyi különleges szolgálatok tájékoztatásából.

A beszámolók szerint a fővárosba néhány rakéta csapódott be, hatalmas robbanásokat lehetett hallani.

Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása óta zűrzavar uralkodik. Líbia két részre szakadt a nemzetközileg elismert egységkormány és a tobruki ellenkormány között. Halifa Haftar tábornok ez utóbbit támogatja úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadseregével, amely jelentős területeket felügyel az ország keleti és déli részén.

A Haftar tábornok vezette kelet-líbiai hadsereg (LNA) április negyedikén indult Tripoli ellen, ahol a nemzetközi segítséggel felállított egységkormány működik. A támadás indoklásaként Haftar azt mondta, célja megtisztítani az országot a „terroristáktól és zsoldosoktól”.
A harcok már a főváros külső területén zajlanak.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) adatai szerint a harci cselekményekben 174 ember vesztette életét, 756 megsebesült. Az Egyesült Államok és az ENSZ is a hadműveletek leállítását szorgalmazta Haftárnál, aki azonban láthatólag kitart a támadás mellett. Líbia egykori olasz gyarmat, és az Európába tartó migránsok egyik fő kiindulópontja.

Kiemelt kép: Halifa Haftar tábornok áthúzott portréja egy miszrátából érkező katonai terepjárón, mielőtt a líbiai főváros, Tripoli felé indulnak 2019. április 8-án. Az ország keleti részét uraló Halifa Haftar tábornok erői április 4-én indultak Tripoli ellen, ahol a nemzetközi segítséggel felállított egységkormány működik. Haftar közölte, hogy megtisztítja az országot a “terroristáktól és zsoldosoktól”. Az Európai Unió április 8-án támadásai leállítására szólította fel Haftar tábornokot. Az összecsapásokban eddig legkevesebb 25 ember vesztette életét. (MTI/EPA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik