Nagyvilág

Tiltakozik a Vatikán: nem kötelezhetnek papokat a gyónási titok megszegésére

Szexuális zaklatásos esetek miatt fogalmazódott meg az elvárás.

Elfogadhatatlannak tartja a Vatikán azt, hogy az egyes országok törvénnyel kötelezzék a papokat a gyónási titoktartás megszegésére – számol be a Reuters hírügynökség. Az Apostoli Penitenciária azok után adott hangot álláspontjának, hogy több országban is megfogalmazódott: bűncselekménnyé kell nyilvánítani, ha a papok a gyónás során tudomásukra jutott szexuális zaklatást elhallgatják.

A legtöbb ország jogrendszere az ügyvédi titoktartáshoz hasonlóan tiszteletben tartja a gyónási titoktartást. Ausztráliában azonban egy gyerekek ellen elkövetett szexuális zaklatással kapcsolatos vizsgálat során megfogalmazódott, hogy a papok számára törvényben írják elő a zaklatás jelentését. A nyolc ausztrál államból kettőben már bevezettek ilyen törvényt, májusban pedig Kalifornia állam szenátusa fogadott el olyan jogszabályt, ami arra kötelezi a papokat, hogy jelezzék, ha paptársuk, vagy más egyházi dolgozó által elkövetett szexuális zaklatásról értesülnek gyóntatáskor.

A törvények ellen az amerikai és ausztrál egyházi vezetők is tiltakoztak, az Apostoli Penitenciária pedig melléjük állt, arra hivatkozva, hogy az egyház nem az államoktól, hanem Istentől kapta legitimációját, és bármilyen politikai cselekedet, ami a titoktartás sérthetetlensége ellen irányul, támadás az egyház szabadsága ellen.

Az egyházi bíróság azt is kinyilvánította, hogy a pap nem követelheti meg a feloldozásért cserébe, hogy az elkövető feladja magát a hatóságok előtt, sőt, az elkövető sem oldhatja fel a papot titoktartási kötelessége alól. (Fotó: Europress – Tiziana FABI / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik