Nagyvilág

Kamu? Kérdések merültek fel a medveodúban talált orosz férfi történetével kapcsolatban

A fél világot körbejárta a történet, de az orosz sajtó egy része szerint kamu a sztori. Az azt lehozó lap magyarázkodik, de félig-meddig kiáll a hírük mellett.

Az orosz EADaily hírügynökség valószínűleg nem számított arra, hogy a fél világ átveszi hírüket a férfiról, akit egy medveodúból mentettek ki vadászok, egy hónappal azután, hogy egy medve támadt rá. A történet szerint, amit mi is megírtunk, a vadállat eltörte a gerincét, majd odújába vonszolta, ahol „konzervkajaként” raktározta el.

A csak Alekszandr keresztnéven azonosított férfi „élő múmia” volt, amikor vadászok rátaláltak. A kórházi ágyon fekvő férfiról videó is készült, és abból az EADaily több képet is közzétett az oldalán.

Megmentettek egy férfit, akinek gerincét eltörte egy medve, majd elraktározta az odújába tartalék ennivalónak
Az „élő múmiaként” jellemzett orosz férfi egy hónapig senyvedett az odúban

Kamu lenne?

A hír elterjedése után több orosz lap is megpróbálta saját forrásból ellenőrizni a történetet, de nem jártak sikerrel, és többen is kamunak kiáltották ki az egészet. Az EADaily cikke szerint az eset a Szibéria déli részén található, Mongóliával határos Tuvában történt, de az ottani hatóságok ezt tagadták.

A Tuvai Köztársaság környezetvédelmi minisztériuma a TASZSZ orosz hírügynökséggel közölte, hogy nem érkezett hozzájuk bejelentés ilyen esetről, és semmit sem tudnak róla. Az egészségügyi minisztérium pedig közölte, nem tudnak arról, hogy lenne egy, a videón látható beteg bármelyik tuvai kórházban is – írta az EADaily. A minisztérium szóvivője ugyanezt mondta a Komszomolszkaja Pravda című lapnak is.

Az EADaily-nek nyilatkozó tisztségviselők ugyanakkor nem zárták ki, hogy az eset megtörtént, csak nem Tuvában, hanem valamelyik szomszédos területen, például Krasznojarksz környékén.

Bonyolítja az ügyet, hogy az Alekszandr nevű férfiről készült videó pár nappal korábban már terjedni kezdett az orosz közösségi oldalakon, de akkor egy másik, még hihetetlenebb történettel. Akkor Szocsiba volt helyezve a férfi, akiről azt terjesztették, hogy egy koporsóban találták élve, miután egy árvíz kimosott több sírt a város egyik temetőjében.

A Sochistream című lap cikke szerint a helyi hatóságok ellenőrizték a temetőt, ahonnan a víz állítólag kimosta a koporsóba zárt férfit, és közölték a lappal, hogy ott „egy halott sem éledt fel”.

Honnan a videó?

Miután több külföldi lap is megkereste, az EADaily szerkesztősége egy külön cikkben foglalkozott a felmerült kérdésekkel, és elmondták, hogyan került hozzájuk a felvétel. A lap cikke szerint a videót „egy eléggé ismert tuvai üzletember” küldte el nekik, akinek nevét saját kérésére nem hozták nyilvánosságra.

A férfi közölte a lappal, hogy Alekszandr történetét vadásztársaitól hallotta, akik ismerik a szemtanúkat, azaz azokat a vadászokat, akik állítólag kiszabadították a medveodúból a férfit. A lapnak azonban ezeket a vadászokat nem sikerült megtalálnia. Az EADaily közlése szerint még mielőtt lehozták volna a sztorit, a videót a vadászok ismerősei megosztották a közösségi oldalakon, és valakik megalkották köré a temetős kamutörténetet, ami Szocsiban terjedt.

És a sérülések?

A lap megkeresett több orvost a videóval, akik közölték, hogy a férfi testén látható sérüléseket okozhatta medve, de ezt nem lehet teljesen biztosan kijelenteni, hisze más nagy ragadozó is lehetett. Egy hónap azonban szerintük nem lett volna elég ahhoz, hogy annyira lesoványodjon, ahogy a videóban kinéz.

Tízmilliók ámulnak a medvetámadást túlélő férfi videóján
A nap legkeményebb embere. Nem elég, hogy két medvetámadást is túlélt, még egy videót is készített magáról, mielőtt elvezetett egy kórházig.

A történet hitelességét megkérdőjelező Komszomolszkaja Pravdának egy 30 évnyi tapasztalattal rendelkező orvos kijelentette, nagy magabiztossággal csak annyit tud biztosan mondani, hogy Alekszandr cachexiától, azaz kóros lesoványodástól szenved. A testén látható sérülések eredetéről azonban csak akkor tudna nyilatkozni, ha meg tudná vizsgálni a beteget. Közlése szerint az biztos, hogy a sebek régiek, és el vannak fertőződve. És szerinte ránézésre nehéz megmondani, hogy meg lehet-e gyógyítani.

Medveeledel raktár?

Az esettel kapcsolatban szakértők elmondták az orosz sajtónak, hogy a medvék valóban el szoktak raktározni maguknak zsákmány, hogy az ínségesebb időkben is legyen mit enniük. A Krasznojarksz közelében található Sztolbi nemzeti park helyettes igazgatója, Iván Kirillov a Pravdának elmondta, vannak példák arra, hogy emberek túlélnek medvetámadásokat, de általában csak akkor, ha utána hamar megtalálják őket. Olyanról pedig még nem hallott, hogy egy hónappal később élve találták egy medvetámadás áldozatát.

Medvébe harapott

Az EADaily közölte, az eset számukra azért is tűnt hihetőnek, mert június elején körbement a helyi sajtón egy jól dokumentált történet egy tuvai férfiról, aki úgy menekült meg egy medvetámadástól, hogy beleharapott a vadállat nyelvébe, miközben őt marcangolta. A Nyikolaj Igrid néven azonosított férfi történetének valódiságát társai, és a helyi hatóságok is megerősítették.

Közben a lap felhívást tett közzé, olyan embereket keresve, akik meg tudják erősíteni a történet valódiságát, közölve, hogy pénzt is hajlandóak fizetni annak, aki meg tudja mondani, hol és mikor készült a videó, és pontosan mi is történt Alekszandrrel. Akiről még mindig nem lehet tudni, hogy ki ő, és jelenleg hol található. A lap hozzátette, készek átadni a felvételt a hatóságoknak, hogy megvizsgálják azt.

És utalva arra, hogy milyen sokan érdeklődnek náluk a történettel kapcsolatban, arra kérték az embereket, hogy ne árasszák el telefonhívásokkal az irodavezetőjüket, és inkább e-mailben írják meg, ha tudnak valami a férfiról.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó:iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik