Nagyvilág

Horrorisztikus szúnyogtámadások Horvátországban

Már nemcsak a szomszédos Szlovénia sajtója számol be az őrületes szúnyoginvázióról, de a brit bulvárlapok is foglalkoznak a súlyos horvátországi helyzettel.

A The Sun című londoni lap  arra figyelmezteti a briteket, hogy a szúnyogok támadhatják meg őket Horvátországban. Az újság persze összemossa a kelet-szlavóniai térséget a turisták által jobban ismert adriai tengerparti üdülőhelyekkel.

A brit őrület egy olyan fotó nyomán tört ki, amely Mario Romulic lábát ábrázolta, amint épp összecsipkedik a szúnyogok biljei, Eszék-Baranya megyében lévő kertjében. A drámai képen vérző sebeket láthatunk, miután egy szúnyograj megtámadta az áldozatot. Romulic éppen virágokat locsolt, amikor körbevették a rovarok, de nem tudta befejezni a locsolást, annyira marták a szúnyogok.

https://www.facebook.com/thesun/posts/3422641737762241?__xts__[0]=68.ARAlFyar9I_ag93EssKdM0gXItvyfGxfO5dPShcNZMS9NNJGuO5SGGK_aa5FMPgVFvNo08KthwE1tXk9kgM-hIfdj88VGXR-LwRZ8QWu2q4cCPsgM4_4O6jOEqe1fpiU0na91AyHamM1kay6d3SsXLQ0B0x819bhZIKwxwlQG8fGtWJ6Cc0HnzDMWZvc5EBybFnK1Cv8y30wMKR763Y8boO8HANR00pFBNZvkGFngRkDxY8fTUeYfwBlQbG3xj1Ix5RpOHAnEqz6xfGWlmM00ycnFWxjTNuwgAo4gH1RO6v_D8NWkyUEEOIOFUKhxFzhGqwcRQBo6njyWeOWjJGLLj8Bwg&__tn__=-R

 

A szúnyogok szokásos kísérői a horvátországi nyárnak, ám a mostani meleg idő és a felmelegedett vizek valódi édenkertet kreáltak a vérszívóknak, amelyek rendkívüli módon elszaporodtak Kelet-Horvátországban. Romulic szerint emberemlékezet óta nem volt ilyen szúnyoginvázió a térségben. Elviselhetetlenek a vérszívók szerinte, és semmi sem segít ellenük. Ha valamilyen anyag szétszórásával egy napra megölik őket, másnap újak érkeznek a helyükre.

Ivan Zgrebec életét szintén megkeserítették a szúnyogok. Ő egy Josipovac falubeli lakos ugyancsak Északkelet-Horvátországból, aki arra kényszerült, hogy teljesen felöltözve nyírja a füvet, másképp ugyanis nem tudta volna megvédeni magát a szúnyogcsípésektől. Végül a szúnyogok mégis utat találtak, néhány perc alatt száz csípés érte a hátán.

https://www.facebook.com/mario.romulic/posts/10157279901238875

 

A horvát kormány máris 210 millió forintnak megfelelő összeget különített el a térségbeli szúnyogirtásra.  Horvátország nem csupán a magyarok számára kedvelt úti cél, a Sun szerint legalább egymillió brit készül idén Horvátországba, hogy ott nyaraljon. Igaz, a lap nem írja, hogy a turisták aligha Eszékre indulnak, inkább az adriai partvidéket szokták felkeresni.

A szlovén Siol.net videót is közzétett a horvátországi szúnyoghelyzetről. A hírforrás szerint a helyi, eszéki tartományi vezetés már központi segítséget kért a szúnyoginvázió miatt, állítólag ötmillió kunára lenne szükség (225 millió forint) az irtáshoz.

A horvát miniszterelnökhöz címzett kérvényben az eszékiek azt írták, hogy a szúnyogok miatt a megyében jelentősen csökkent az életminőség, ahogy erről a horvát Vecernji list című lap is beszámolt. A helyi hatóságok állítólag megpróbálták kiirtani a szúnyogokat, de a szomszédos területeken nem hajtottak végre hasonló intézkedéseket, így a szúnyogok újra megjelentek, ezért a helyzet riasztó szerintük.

Ovako je u Višnjevcu 2 sata nakon tretiranja komaraca.

Közzétette: Robert Čurik – 2019. június 18., kedd

 

Az eszékiek arra is figyelmeztetnek, hogy a térségben megjelentek a tigrisszúnyogok, amelyek akár a zika-vírust és más fertőzéseket is hordozhatnak. A hatóságok szerint a szúnyogok a teheneket is csípik, ezért a tejhozamuk is csökkenhet, és kiemelik a turizmusra gyakorolt negatív hatást is.

Az esős május ideális volt a szúnyogok számára. A magas hőmérséklet tökéletesen megfelelt ahhoz, hogy bőségesen elszaporodjanak, a sok víz pedig ahhoz teremtett számukra „paradicsomi” állapotokat, hogy lárváikat lerakják. Ugyanakkor Szlovéniában attól függ például a további szúnyoginvázió, hogy mennyire lesz száraz az időjárás. Ha nem esik sok eső, akkor ritkulni fognak a vérszívók, mert szükségük van vízre. Ha viszont továbbra is sok nyári vihar tarkítja a júliust, akkor továbbra is szaporodhatnak ezek a rovarok.

Nem lehet kapni szúnyogriasztót a boltokban
Alulbecsülték a gyártók a keresletet, de úton vannak az újabb szállítmányok.
Szó szerint a levegőben van egy újabb járvány kitörése
A globális emberi tevékenység és a klímaváltozás válhat komoly járványok kialalakulásának melegágyává.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik