Nagyvilág

Trump kormánya nagyon titkolja, milyen veszélyeket rejt a klímaváltozás az élelmiszerellátásra

Az amerikai elnök úgy reagál a közelgő katasztrófára, hogy fejét a homokba dugja. Kormánya azt szeretné, ha mindenki ezt csinálná.

Donald Trump kormánya igyekszik elrejteni azokat a tudományos kutatásokat, amelyek a klímaváltozás élelmiszerellátást fenyegető veszélyeire hívják fel a figyelmet – jelentette a Politico. Az amerikai lap vizsgálata szerint az amerikai kormányzat rutinszerűen figyelmen kívül hagyja a klímaváltozás hatásairól szóló kutatások eredményeit, sőt igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy azok ne váljanak széles körben ismertté.

Ez nem meglepő. Trump szereti hangsúlyozni, hogy nem hisz az ember okozta globális felmelegedésben, és nagy elánnal élcelődik minden egyes hideg téli napon, hogy „hol van a globális felmelegedés”. Az elnök egyik legelső intézkedése volt, hogy a Fehér Ház hivatalos oldaláról eltüntette a klímaváltozással foglalkozó részt, és ugyanez történt az EPA környezetvédelmi hatóság honlapján is, kormánya pedig teli van olyan emberekkel, akik hozzá hasonlóan tagadják a klímaváltozás létét.

Amikor tavaly novemberben saját kormánya közzétett egy kutatást, amiben a klímaváltozásnak az amerikai gazdaságra leselkedő veszélyeire hívták fel a figyelmet, Trump újságírók előtt kijelentette:

Nem hiszem el.

Ez a hozzáállás érződik az amerikai mezőgazdasági minisztériumnál is, ahol a több mint egymilliárd dolláros költségvetéssel dolgozó, több ezer embert foglalkoztató tudományos kutatóintézet, az ARS (Agricultural Research Service – mezőgazdasági kutató szolgálat) egymás után adja ki a klímaváltozás hatásaival foglalkozó tanulmányait.

Ezeket azonban nagyon nehéz megtalálni. Trump hivatali ideje alatt ugyanis a minisztérium, az évtizedek óta bevett gyakorlatot megváltoztatva, igyekszik „elásni” ezeket a tanulmányokat.

Normális esetben a minisztérium sajtóközleményekben szokta a nyilvánosság elé tárni a kutatóintézetben készült tanulmányokat, és próbálják elérni, hogy azok minél több emberhez, elsősorban a mezőgazdasági szakemberekhez eljussanak. A Politico vizsgálata szerint azonban Trump elnöksége alatt legalább 45 olyan klímaváltozásos tanulmány született az ARS-ben, amelyeket igyekeztek eltitkolni. A lap megemlítette, ennél valószínűleg több készült, mert sok tanulmány csak egy szűk tudományos réteg által olvasott folyóiratokban jelenik meg, amiket nehéz megtalálni.

Fotó:Kena Betancur/VIEWpress/Corbs Getty Images)

A Politico vizsgálata szerint a minisztérium rutinszerűen nem hajlandó népszerűsíteni azokat a tanulmányokat, amelyek a klímaváltozás következményeire és annak veszélyeire hívják fel a figyelmet. A tanulmányok ugyan megjelennek, és a minisztérium vezetése nem akadályozza meg a tudósok munkáját, de kutatási eredményeiket igyekeznek a szőnyeg alá söpörni. Ennek hatására azok nem jutnak el mezőgazdasági szaklapokhoz, amiket széles körben olvasnak a földművelők és állattartók, akiknek a megélhetése múlik azon, hogy fel tudjanak készülni a klíma változására.

A cél, hogy elnyomják az üzenetet – ebben az esetben az ember okozta klímaváltozás veszélyeiről

– mondta el a lapnak Michael Mann. A Pennsylvania Állami Egyetem vezető klímatudósa hozzátette, a gyakorlatnak azok az emberek a vesztesei, akik már most is elszenvedik annak hatásait, a szárazságoktól elkezdve a szuperviharokon át az erdőtüzekig és hőhullámokig.

A Politico cikke kiemelt egy nagy horderejű tanulmányt, amit a minisztérium tudósai a Washington Egyetem, valamint több nemzetközi egyetem kutatóival együttműködve készítettek el. Azt vizsgálták, hogy a levegő megnövekedett széndioxid tartalma milyen hatással van a rizsre, az emberiség legfontosabb élelmiszernövényére.

A két éven át készült tanulmány megerősítette azokat a korábbi kutatási eredményeket, melyek szerint a magas széndioxid-mennyiség hatására kevesebb lesz a protein, a cink és a vas a rizsszemekben. Valamint felfedezték, hogy emellett a rizsben lévő vitaminok is eltűnhetnek – aminek beláthatatlan következményei lehetnek egy olyan növény esetében, ami több százmillió ember számára jelenti az alaptáplálékot.

Pár nappal a tanulmány megjelenése előtt még úgy volt, hogy a minisztérium a Washington Egyetemmel közösen ad ki sajtóközleményt a fontos tanulmányról, de aztán a minisztérium visszakozott. És nem csak hogy ők nem akarták népszerűsíteni, még az egyetemet is megpróbálták rávenni, hogy ne adjanak ki sajtóközleményt. Magyarázatuk szerint „a felsőbb vezetés” körében aggályosnak találták a tanulmány eredményeit, és megkérdőjelezték annak pontosságát, pedig az több ellenőrzésen is átment.

Az egyetem végül kiadta a sajtóközleményt, de előbb még saját belső vizsgálatnak vetették alá a tanulmányt, megállapítva, hogy megfelel a tudományos követelményeknek. A kutatás végül nagy nemzetközi visszhangot kapott, köszönhetően többek között a japán Tokió Egyetemnek, ami népszerűsítette azt.

Sonny Perdue mezőgazdasági miniszter, aki korábban szkeptikusan nyilatkozott a klímaváltozással kapcsolatban, nem válaszolt a lap megkeresésre. Egy minisztériumi szóvivő pedig tagadta, hogy lenne bármilyen útmutatás arra vonatkozóan, hogy el kéne ásni a klímaváltozással foglalkozó tanulmányokat.

Fotó: Alex Wroblewski/Getty Images

A lapnak a minisztérium egyik tudósa –aki a megtorlásoktól tartva csak névtelenül volt hajlandó nyilatkozni – értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a tudományos kutatásokba látszólag az élen álló Egyesült Államok miért nem akar foglalkozni a klímaváltozással. A kutató kijelentette:

Nem valami ezoterikus témán dolgozunk, hanem valami olyasmin, aminek vészes következményei lesznek az egész bolygóra.

Majd hozzátette: már nem lehet sokáig elhalasztani, hogy szembenézzünk a valóssággal.

Fotó:Drew Angerer/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik