Nagyvilág

Indul a parlamenti választásokon Strache felesége

Képviselőjelöltként indul az őszi parlamenti választásokon Ausztriában Heinz-Christian Strache volt alkancellár és egykori pártelnök felesége.

Philippa Strache az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) színeiben indul a szeptember 29-ére tervezetett parlamenti választásokon. Jelölését a párt egyhangúlag elfogadta.

Philippa Strache neve a harmadik helyen szerepel az FPÖ bécsi listáján, erről az FPÖ bécsi elnöke, az osztrák főváros alpolgármestere, Dominik Nepp telefonon értesítette őt.

A politikus arról tájékoztatott, hogy Philippa Strache elfogadta a felkérést, és örül a nagy feladatnak. A parlamentben a családok érdekeit képviseli, és állatvédelemmel is foglalkozik majd.

Heinz-Christian Strache várhatóan hétfőn jelenti majd be, elfogadja-e mandátumát az Európai Parlamentben. A volt alkancellár, aki a májusban nyilvánosságra hozott, Ibizán készült videófelvételek miatt kényszerült lemondásra, a 42. helyen szerepelt pártja, az Osztrák Szabadságpárt EP-listáján; korábban pártvezetőként jelképesen választotta magának az utolsó helyet. Lemondása után már nem volt módja arra, hogy töröltesse nevét a listáról.

Strache lemond minden párttisztségéről, ha elfogadja EP-mandátumát
A politikus Facebook-bejegyzésben megerősítette a megállapodást.

Ausztriában a szavazásra jogosultaknak lehetőségük van arra, hogy a pártok mellett politikusra is voksoljanak az Európai Parlamenti választásokon; a szavazólapon a párt neve mellett egy üres rubrika található, ahova a választópolgár beírhatja annak a politikusnak a nevét, akit az általa választott pártból szívesen látna Brüsszelben az Európai Parlamentben.

A volt alkancellár 45 000 preferenciális szavazatot kapott az Európai Parlamenti szavazás során, így lehetősége van arra, hogy mandátumot kapjon az Európai Parlamentben.

A gazdasági és korrupciós ügyekben illetékes osztrák ügyészség csütörtökön hűtlen kezelés gyanúja miatt indított vizsgálatot Heinz-Christian Strache ellen.

(MTI, kiemelt kép: Europress/Helmut Fohringer/AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik