Nagyvilág

Gyerekpornóval vádolják a 16 éves amerikai lányt, aki saját magáról készített szexvideót

A tinédzser két barátjának küldte el a felvételt, akik aztán szétküldték, miután összevesztek. Az ügyészség közölte, ők nevelési céllal cibálták bíróság elé a lányt, és csak „segíteni akarnak” rajta.

A bírósági iratokban csak S.K. monogrammal azonosított, Maryland államban élő lány 16 éves volt, amikor videóra vette, ahogy orálisan kielégít egy nála idősebb fiút. Az egyperces felvételt ezután telefonján keresztül közös csoportjukban megosztotta két barátjával, nem gondolva arra, hogy arról rajtuk kívül más is tudomást szerez majd. Nem ez történt.

Pár hónappal a videó 2016 októberi elküldése után a másik két fiatal (egy 16 éves lány, és egy 17 éves fiú) összeveszett S.K.-val. A két kamasz ekkor a közös iskolájukban dolgozó rendőrhöz vitte a videót, amit közben egyikük több iskolatársukkal is megosztott. A marylandi hatóságok ezután meglepő lépésre szánták el magukat: gyerekpornó terjesztésével vádolták meg a saját magáról felvételt készítő és azt barátainak elküldő 16 éves lányt, aki ezzel egyszerre lett az elkövető és az áldozat – írja a Washington Post. Az ügyben senki más ellen nem indítottak eljárást.

Fotó: iStockphoto

„Csak segíteni akarunk rajta”

A lány ellen a fiatalkorúak bíróságán indítottak eljárást. Tárgyalásán a vádat képviselő ügyész kijelentette, azért emeltek vádat ellene, mert „az állam szerint az alperesnek útmutatásra van szüksége”, és „csak segíteni akarnak rajta”. Azaz megvádolták az egyik legszörnyűbbnek tartott bűncselekménnyel, aminek elkövetőit univerzális utálat övezi, mert úgy gondolták, meg kell nevelni. A lányt végül felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, valamint elrendelték elmeorvosi vizsgálatát. Szerencséjére nem felnőtt bíróságon indítottak eljárást ellene, így nem kellett szembenéznie a kötelező letöltendő börtönbüntetéssel, és azzal, hogy nevét feljegyezzék a szexuális bűnözők listájára, ahol pedofil erőszaktevők mellett szerepelt volna.

A lány és szülei fellebbeztek az ítélet ellen, de a másodfokú bíróság helybenhagyta a gyerekpornó terjesztésével vádolt tinédzser büntetését. Matthew Fader főbíró az ítéletben kijelentette: az államnak megkérdőjelezhetetlen érdeke, hogy megvédje a gyerekeket attól, hogy kihasználják őket pornográf felvételek alanyaként. Az pedig nem számít, hogy a felvételeket ők maguk csinálják.

A különleges fellebbviteli bíróság (Court of Special Appeals) bírái közölték, Maryland állam törvényei nem veszik figyelembe, ha a gyerekpornót önként, saját maga csinálta az abban szereplő fiatalkorú. A bírák hozzátették:

Egészen addig, amíg a törvényhozók nem veszik ki a törvény hatálya alól azokat a fiatalkorúakat, akik a saját szexuális cselekedetükről készült felvételt terjesztik, addig tiltottnak számít.

Maryland állam nem az egyetlen az Egyesült Államokban, ahol még nem módosították a gyerekpornó ellen hozott törvényeket úgy, hogy azok hatálya alól kikerüljenek azok a kamaszok, akik saját magukról készített felvételeket osztanak meg szintén fiatalkorú szerelmükkel, vagy barátaikkal. Jelenleg 23 ilyen állam van, ahol az ügyészség gyerekpornóval kapcsolatos vádakat emelhet emiatt. És ennek komoly, egy egész életet tönkretevő következményei lehetnek.

Az igazságszolgáltatás kegyetlen és igazságtalan

Egy ilyen állam Minnesota is, ahol tavaly egy 14 éves lányt állítottak bíróság elé gyermekpornó terjesztése ügyében – egy szelfi miatt. A saját magáról készült fotót a Snapchaten küldte el egy fiúnak, akivel egy iskolába járt. A fiú aztán a lány engedélye nélkül más diákoknak is elküldte, akik közül az egyik jelentette az esetet a rendőrségen, a megyei ügyészség pedig vádat emelt a lány ellen.

Az ügyben a csak Jane Doe álnéven említett lány jövője volt a tét. Ha bűnösnek találták volna, a helyi jogszabályok szerint kötelezően fel kellett volna tenni a nevét a szexuális bűnözők listájára, és tíz éven át nem lehetett volna onnan leszedni. Azaz még 24 évesen is ott lenne a neve a nyilvános listán, amivel korlátozzák, hogy hol lakhat, milyen állásokat tölthet be, vagy milyen főiskolai programokban vehet részt.

Az ügyében döntő bíró a lány szerencséjére kidobta az ellene emelt „abszurd” vádat. John Cajacob bíró az ítéletében kijelentette, hogy „abszurd, ésszerűtlen és igazságtalan” lett volna elítélni a lányt egy olyan törvény alapján, aminek célja a kiskorúak védelme. A jogszabály büntetési tétele is azt bizonyítja, hogy azt felnőttekre írták, és nem egymásnak üzeneteket küldő tinédzserekre – jelentette ki Cajacob. A bíró hozzátette:

A bíróság nem látja, hogyan védené a lányt az, ha szexuális bűnözőként regisztrálnák, és mit tanítana neki bármit is azon kívül, hogy az igazságszolgáltatás kegyetlen és igazságtalan.

Fotó: iStockphoto

Abszurd eredmények

Egy Washington államban élő 17 éves fiú már nem volt ennyire szerencsés. A bírósági iratokban csak E.G. monogrammal szereplő, Asperger-szindrómával diagnosztizált fiatal a saját álló péniszéről küldött fényképet egy fiatal felnőtt nőnek, akit anyján keresztül ismert. A nő értesítette a hatóságokat, a fiú ellen pedig a gyermekpornó-ellenes törvények alapján indítottak eljárást.

A fiút első fokon bűnösnek találták, és kötelezték, hogy nevét vegyék fel a szexuális bűnözők listájára. E.G. fellebbezett, és végül a washingtoni legfelsőbb bíróság elé került az ügye, amiben mások mellett az ACLU jogvédő szervezet, és a fiatalkorúak jogait védő Juvenile Law Center is a segítette. Nem jártak sikerrel.

Washington állam legfelsőbb bírósága 6:3 arányban találta bűnösnek a fiút, mert a jogszabály szövege szerint nem lehet különbséget tenni egy felnőtt és egy fiatalkorú között a gyerekpornóval kapcsolatos ügyekben. Egy ellenvéleményt megfogalmazó bíró kiemelte, a többségi döntés „abszurd eredményeket” hoz. Mint elmondta, a washingtoni törvények jobban büntetnek egy fiatalkorút, aki a saját testéről készült fotót elküldi egy felnőttnek, mint egy felnőttet, aki hasonló szexuális tartalmú fotót küld egy gyereknek.

Változtattak

A washingtoni törvényhozás azonban odafigyelt az ilyen ügyekre, és ahogy azt a bíróságok is szorgalmazták, megváltoztatták az állam gyermekpornóval kapcsolatos törvényeit, hogy hasonló esetek többet ne fordulhassanak elő. Jay Inslee kormányzó április végén írta alá a törvénymódosítást, ami bűncselekmény helyett szabálysértéssé minősítette át, ha kamaszok osztanak meg egymás közt saját magukról készített szexuális tartalmú felvételeket, és ezzel együtt nem kell feltenni a nevüket a szexuális bűnözők listájára. Az új jogszabály júliusban lép életbe.

Ezzel fiatalok tömege menekülhet meg az értelmetlenül súlyos büntetésektől. Azt nem lehet tudni pontosan, hogy a mennyi fiatal szextinggel. Az ACLUkét felmérést idézett. Az egyik szerint a  12 és 17 év közötti kamaszok legalább 12 százaléka osztott meg magáról erotikus felvételt valaki mással, míg egy másik, 18 évesek körében készített 2012-es felmérés eredménye szerint 30 százalékuk küldött magáról meztelen fényképeket középiskola alatt, és 45 százalékuk kapott ilyen felvételeket.

Azt még nem lehet tudni, hogy mi lesz a 16 éves marylandi lány sorsa. A marylandi legfelsőbb bíróság februárban hallgatta meg az ügyet, és valamikor idén fognak döntést hozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik