Nagyvilág

Aknaszedésből tartják el családjukat a tamil nők

Aknaszedésből tartják el családjukat a tamil nők

Nagyjából 100 ezer ember vesztette életét a 25 évig zajló Srí Lanka-i polgárháborúban, amelynek kiváltó okai a tamil független állam megalapítására irányuló törekvések voltak. A polgárháború már tíz éve véget ért, de a hatásai a mai napig érezhetők. Többek között azért, mert sokan hiába akarnak hazatérni, az ország északi részében még mindig rengeteg taposóakna és fel nem robbant lőszer van a földben.

A világ számos pontján aktív HALO Trust azok közé a civil szervezetek közé tartozik, amelyek a világ egyik legnagyobb aknamezőjének megtisztításán dolgoznak. A Srí Lankán eddig több mint 300 ezer darab aknát hatástalanító HALO-nál az aknaszedést végzők 44 százaléka tamil származású nő, akiknek 62 százaléka egyben a fő kenyérkeresőnek is számít a családjában.

Az aknaszedő nők jelentős része maga is érintett volt a harcokban, 37 százalékuknak van olyan rokona, aki meghalt, megsérült vagy eltűnt a polgárháború alatt.

A HALO munkatársai visszatérnek a központba a műszak után. Fotó: Allison Joyce/Getty Images
Fotó: Allison Joyce/Getty Images
Fotó: Allison Joyce/Getty Images
Fotó: Allison Joyce/Getty Images
Fotó: Allison Joyce/Getty Images
Rajzszöggel jelölt aknamezők a térképen. Fotó: Allison Joyce/Getty Images
A tamil nemzetiségű Navirethan Sujitha csapatvezetőként dolgozik a HALO Trustnál. 2009-ben Sujitha faluját erős bombázás érte, majd a katonaság őt és a családját táborba vitte. A férje nem volt otthon, de a feltételezések szerint meghalt. Az asszony egy évvel később térhetett haza. 2010-ben lépett be a HALO-ba, és az első feladata az volt, hogy a saját faluját megtisztítsa a taposóaknáktól. Jelenleg ő az egyetlen kenyérkereső a családjában, ő tartja el az édesanyját, a lányát és az unokahúgát. Fotó: Allison Joyce/Getty Images
Navirethan Sujitha a kertjében dolgozik munka után. Fotó: Allison Joyce/Getty Images
Navirethan Sujitha. Fotó: Allison Joyce/Getty Images
Inthira Piriyatharsini aknát szed Muhamalaiban, a világ egyik legnagyobb aknamezőjén. A családjának 2009-ben kellett elhagynia a lakhelyét, a férje, Ludes Nixon a támadás során elvesztette a jobb lábát. Egy évvel később térhettek haza, az asszony 2012-ben csatlakozott a HALO-hoz. Fotó: Allison Joyce/Getty Images
Inthira Piriyatharsini főz az otthonában, munka után. Fotó: Allison Joyce/Getty Images
Inthira Piriyatharsini és férje, Ludes Nixon. Fotó: Allison Joyce/Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik