Nagyvilág

Balog Zoltán Izraelben kezdte reklámozni az Orbán-kormányt

A 24.hu információi szerint első rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti útján Jeruzsálemben képviselte és magyarázta az Orbán-kormány politikáját Balog Zoltán. A volt emberierőforrás-miniszter a Jeruzsálemi Imareggeli elnevezésű rendezvényen lépett fel, majd felszólalt az izraeli parlamentben, a Knesszetben is.

Balog Zoltánt Szijjártó Péter külügyminiszter javaslatára Áder János köztársasági elnök nevezte ki utazó nagykövetnek, az erről szóló határozat a május 31-i Magyar Közlönyben már meg is jelent.

A megbízatást könnyű terepen kezdte. Balog a 24.hu azt mondta, hogy a két ország története során még soha nem volt ilyen jó a Magyarország és Izrael viszonya, mint ami most Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu kormánya között kialakult.

„Izraelben ünnepeltek minket” – jelentette ki a volt miniszter, de, mint mondta, a megbízatása arra is szól, hogy olyan helyeken is megpróbálja elmagyarázni, hogy „mit miért teszünk”, ahol az esetleges konfliktusok miatt a hivatalos politikai kommunikáció nem működik.

Ez egy kormányzati offenzíva

Balog szerint a miniszterelnök bízta meg, hogy nemzetközi téren németül és angolul mélyebb ismertetéseket tartson, és ehhez latba vesse a személyes kapcsolatait is.

Balog fontosnak tartotta elmondani, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem halmozza a „jól fizető állami állásokat”. A nagyköveti megbízatásért egyáltalán nem kap díjazást, bár természetesen az útiköltségét megtéríti a kormány. Nem fizetik Polgári Magyarországért Alapítvány vezetésért sem. Azt mondta, hogy az MMA felügyelőbizottsági tagságáért jár majd pénz, de azt egyelőre nem tudja, hogy mennyi, hiszen az egy új dolog. A miniszterelnöki biztosságért helyettes államtitkári fizetést kap, a lelkészi fizetése pedig 176 ezer forint havonta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik