Nagyvilág

A Vatikán fogadja be a menekülteket, akiket Salvini nem volt hajlandó

Vatikán fogadta be az olaszországi Genova kikötőjébe vasárnap reggel érkezett 100 fős menekültcsoport felét, a többieket pedig további öt európai tagállam között osztják szét, miután Matteo Salvini olasz belügyminiszter bejelentette, hogy Olaszország egyet sem fogad be közülük.

A százfős csoport a Cigala Fulgosi nevű olasz hadihajón érkezett meg Genovába.

Az olasz haditengerészet hajója csütörtökön mentési műveletben vette a fedélzetére az embereket a Líbia ellenőrzése alá tartozó vizeken. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárt Liga vezetője nem engedélyezte, hogy a menekülteket Olaszországba szállítsák, de mivel hadihajóról van szó, a döntést a védelmi tárca hozta meg, amelyet a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom politikusa irányít.

Matteo Salvini viszont kikötötte, hogy a csoportból Olaszország senkit se fogad be.

A száz embert először orvosi vizsgálatnak vetették alá és azonosították őket: Líbiából, Nigériából, Maliból, Elefántcsontpartról, Kamerunból, Szomáliából származnak.

A csoportból ötven férfit a Vatikán fogadott be, őket az olasz püspöki kar egyházi intézményeiben helyezték el. Tizenhét nőt, akik között hatan gyermeket várnak, és 23 kiskorút pedig öt európai állam között osztanak szét önkéntes alapon, jelentette be Matteo Salvini.

Egy migráns sem terheli az olasz adófizetőket, köszönjük az olasz püspöki karnak és más európai országoknak, hogy segítettek megoldani a helyzetet. Olaszország végre nincsen egyedül

– írta Matteo Salvini közösségi oldalán.

(MTI, kiemelt kép: Europress /  Andrei Pungovschi / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik