Nagyvilág

Trump megegyezés nélküli brexitre biztatja a briteket

A nagy-britanniai látogatás előtt álló, bulvárlapoknak nyilatkozó amerikai elnök szerint a brit kormány hibát követett el azzal, hogy nem vonta be Nigel Farage-t a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről folytatott tárgyalásokba.

Donald Trump, aki hétfőn érkezik háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Nagy-Britanniába, a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva kifejtette azt is, hogy London helyében nem fizetné ki az Európai Uniónak az EU-val szembeni, a Brexit utáni időkre is átnyúló pénzügyi kötelezettségeket, ismerteti a nyilatkozatot az MTI.

A radikálisan EU-szkeptikus Nigel Farage nem egészen két hónapja alapított új pártja, a Brexit Párt az első helyen végzett a május 23-án tartott brit európai parlamenti választásokon. Trump az interjúban kijelentette: nagyon kedveli „Nigelt”, aki „nagyon okos ember”. Hozzátette: az EP-választási szavazatarányokat tekintve valószínűleg nagyon sokan egyetértenek ezzel a megállapítással. Az amerikai elnök szerint mindezek alapján hiba volt, hogy a konzervatív párti brit kormány nem vonta be Farage-t az Európai Unióval folytatott Brexit-tárgyalásokba, mivel Nigel Farage „sok mindennel hozzá tudott volna járulni” e tárgyalási folyamathoz.

A Sunday Times által közölt interjú két napon belül második, amelyben az amerikai elnök nyíltan kifejtette véleményét sarkalatos horderejű brit belpolitikai kérdésekben. A Sun című erősen EU-szkeptikus irányzatú brit tömeglapnak adott, szombaton megjelent interjúban Trump kijelentette, hogy Boris Johnson volt brit külügyminiszter – a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának frontembere – „nagyon tehetséges”, és „nagyszerű munkát végezne” Theresa May távozó miniszterelnök utódjaként a Konzervatív Párt és a brit kormány élén.

Donald Trump azt is kijelentette: Nagy-Britannia helyében ő nem fizetné ki az Európai Uniónak a Brexit után még fennmaradó, 39 milliárd fontra (több mint 14 ezer milliárd forintra) becsült pénzügyi kötelezettségeket. Hozzátette: azt tanácsolta Theresa Maynek, hogy ehelyett perelje be az Európai Uniót, mivel ezzel a brit kormány komolyabb mennyiségű “munícióhoz” jutna a tárgyalásokon. Trump szerint még „most sem késő”, hogy London megfogadja e tanácsot. Az amerikai elnök alig burkoltan arra is biztatta a brit kormányt, hogy ha nem tud elérni „tisztességes egyezséget” az EU-val, akkor megállapodás nélkül lépjen ki az unióból.

Azt még a Sun is elismerte az interjúhoz fűzött kommentárjában, hogy Trump e kijelentéseivel komoly protokollsértést követett el, és a Sunday Times is azt írta a vasárnap közölt újabb interjú bevezetőjében, hogy az amerikai elnök „drámai módon elszakadt a diplomáciai konvencióktól”, „áttaposva” a brit belpolitika területére.

Borítófotó: Michael Ciaglo/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik