Nagyvilág

Korea Times: Egyre több balesetre lehet számítani, mert nő a külföldre utazó koreaiak száma

A lap szerkesztőségi véleménycikke szerint a kormány gyorsan reagált, de nem biztos, hogy a külügyminisztert kellett volna megbízni a mentés irányításával.

A legrégibb dél-koreai angol nyelvű lap, a Korea Times szerkesztőségi véleménycikkben elemzi a budapesti sétahajó belpolitikai vonatkozásait. Ők is kitérnek arra, amit csütörtöki cikkünkben említettünk: hogy a baleset sok koreaiban felidézi egy ottani, több mint 300 halálos áldozattal járó, öt évvel ezelőtti kompbaleset fájdalmas emlékét. A lap szerint akkoriban sokan támadták Pak Kunhje elnököt azért, hogy nem reagált megfelelően a tragédiára.

Pakot folyamatosan támadta a sajtó és politikai ellenfelei is amiatt, hogy a tragédia utáni első órákban nem lehetett tudni, hol van egyáltalán. A kompkatasztrófára való reagálása szembefordította a közvéleményt a később súlyos korrupciós ügybe keveredett államfővel.

A Korea Times azt írja: bár vannak, akik a jelenleg regnáló Mun Dzsein elnök reagálását Pakéhoz hasonlítgatják, a kormány most gyorsan reagált. Miután a nemzetbiztonsági hivatal vezetője tájékoztatta Munt a történtekről, mentőcsapatot küldött Magyarországra, és megbízta Kang Kjunghva külügyminisztert a mentés irányításával.

Abban viszont nem biztos a lap, hogy a külügyminiszter lenne a legjobb választás egy ilyen feladatra, szerintük egy belügyminisztériumi tisztviselőnek testhezállóbb lett volna.

Mi lesz legközelebb, ha ilyesmi történik? A külügyminiszternek számos diplomáciai feladata van, mint például a nukleáris leszerelési tárgyalások Észak-Koreával. Nem hagyhatja el minden alkalommal az országot, ha hasonló helyzet adódik

– véli a Korea Times, abból kiindulva, hogy sajnos egyre több dél-koreaiakat érintő külföldi balesetre lehet számítani, ahogy nő a külföldre utazó dél-koreaiak száma. A megoldás a lap szerint az volna, ha a kormány forgatókönyvet dolgozna ki az ilyen helyzetekre, és az is fontos, hogy ellenőrizzék, az utazási irodák megtesznek-e minden szükséges lépést utasaik biztonsága érdekében. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik