Nagyvilág

Alulfizetettségre és rengeteg túlmunkára panaszkodtak a luxushajós cégeknél

Szállodahajók kapitányai szerint a fluktuáció és a munkaerőhiány a biztonságra is kihat.

Alacsony fizetésekre, nagy számú túlórára és állandó fluktuációra panaszkodtak a luxus szállodahajók kapitányai és személyzete április végén a svájci közmédia honlapján – szúrta ki az Index. A cikkben előkerül a Viking Cruises svájci társaság is, amelynek hajója szerda este nekiütközött a dél-koreai turistákat szállító Hableánynak.

Egy román férfi a svájci portálnak azt mondta, rabszolgának érezte magát abban a 22 napban, amit egy ilyen hajón töltött. Hét napon át napi 15 órát dolgoztak, ami a szerződésben vállalt 48-72 órás munkát bőven meghaladta. Három hét után felmondott, a 22 ledolgozott napjáért végül nettó 809 eurót kapott, ami négyeurós órabérnek felel meg.

2500 hajóst és 12 ezer vendéglátóst alkalmaznak a luxushajók üzemeltetői, de sok olyan hajó van, amelyen a szezon kezdete után két-három hónappal a személyzet fele lecserélődik. A szállodahajók kapitányai azt mondták, a nagy fluktuáció és munkaerőhiány hatással van a hajózás biztonságára is.

A baseli székhelyű Viking Cruises elnöke, Daniel Buchmüller azt állította: náluk a legrosszabbul fizetett konyhai tányérmosók is nettó 1800 eurót keresnek, és tartják magukat a nemzetközi szabályokhoz, amelyek heti 48 óra munkáról szólnak. Azt viszont elismerte, hogy a vízi baleseteket általában emberi mulasztás okozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik