Nagyvilág

Gyerekek és idősek is voltak az elsüllyedt dunai hajón

Csütörtökön reggel hosszú cikket közölt a South China Morning Post (SCMP) a szerda esti dunai hajóbalesetről, amelyben a jelenlegi információk szerint 7-en meghaltak, 7-en megsérültek és a 21-en eltűntek.

A hajón összesen 35 ember utazott, 33 dél koreai és a 2 fős magyar személyzet utazott. Az SCMP azt írja az utat szervező dél-koreai utazási iroda információi alapján, hogy a dél-koreai csoportban 30 turista volt, két idegenvezető és egy fotós.

A legtöbben a családjukkal utaztak, a legfiatalabb utas 6 éves volt, a legidősebb 71 éves.

A Korea Times szerint is volt egy 6 éves kislány hajón, akiről egyelőre nincsenek infomrációk, de a neve nem szerepel a túlélők között.

A csapat egy 13 napos túrán vett részt Kelet-Európában és a Balkánon. A Very Good Tour utazási iroda munkatársa egy szöuli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egyelőre nem tisztázott, hogy az utasok kaptak-e mentőmellényt. Ri Szang Mu a sajtótájékoztatón bocsánatot kért a halálos áldozatok hozzátartozóitól. Az SCMP szerint az eddigi összes halálos áldozat a turisták közül került ki. A Very Good Tour az eddigi hét halálos áldozat 16 családtagját még csütörtök éjszaka elrepíti Budapestre.

Ri Szang Mu, a Very Good Tour Co. dél-koreai utazási iroda igazgatója bocsánatkérően meghajol a budapesti dunai hajóbalesetrõl tartott szöuli sajtóértekezleten 2019. május 30-án. MTI/EPA/YNA

Egy dél-koreai turista, aki azt állítja, hogy látta a balesetet egy másik hajóról, azt állítja, hogy a Hableány utasai nem kaptak mentőmellényt. Egy másik dél-koreai, aki tavaly augusztusban egy hasonló úton vett részt, azt mondta egy szöuli rádiónak, hogy ő azon a hajón, amelyen utazott, nem volt mentőmellény. Ezt több internetes kommentelő is megerősítette a koreai hírportálokon. Egyikük azt írta:

A folyó tele volt hajókkal, szinte súrolták egymást.

Kiemelt kép: A budapesti dunai hajóbalesetről szóló híradást néznek dél-koreaiak a szöuli főpályadvaron 2019. május 30-án. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Ajánlott videó

Olvasói sztorik