Belföld

Súlyos hajóbaleset Budapesten, heten meghaltak, 21 embert keresnek

Amit tudunk csütörtök hajnalban:

  • Szerda este két hajó összeütközött a Dunán a Margit híd magasságában.
  • Az egyik hajó, a Hableány elsüllyedt, egy 95 szobás lakóhajó ment neki.
  • 35 ember volt a fedélzeten, köztük 33 dél-koreai turista és idegenvezető, illetve a kétfős magyar személyzet.
  • Heten meghaltak, hét embert kórházba szállítottak, főleg kihűléses tünetekkel.
  • Győrfi Pál csütörtök reggel azt mondta, a sérülteket stabil állapotban szállították három kórházba.
  • 21 emberről nincs információ.
  • Az Időkép egyik webkamerája rögzítette az eseményeket.
  • A Margit hídnál megtalálták a hajó roncsait.
  • A Viking Sigyn nevű szállodahajó oldalán jól látszódnak az ütközés okozta sérülések, cikkünkben fotón is látható.
  • Az eltűnteket a Duna teljes magyarországi szakaszán keresik.
  • A viharos szél és eső akadályozza a mentést, a Duna sodrása gyors, újra áradásnak indult és a víz hideg. Kevés esély van a túlélésre.
  • A dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el.
  • A rendőrség csütörtök reggel 10-re hirdetett sajtótájékoztatót.

Cikkünk frissül…

Az eddigi információk szerint hét ember meghalt és hét ember kórházba került, miután egy hajó balesetet szenvedett a Dunán a parlament magasságában, közölte szerda késő este Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője. A Hableány elnevezésű turistahajó egy nagyméretű luxushajóval ütközött a szakadó esőben, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó gyorsan elsüllyedt. Roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg. A turistahajóval ütköző Viking Sigyn nevű szállodahajóra kiszálltak a rendőrök helyszínelni.

Az Időkép egyik kamerája a Victoria Hotel tetején rögzítette az eseményeket, a felvételen az látszik, hogy a szállodahajó hátulról belefut a Hableányba.

21 embert csütörtök hajnalban is kerestek, mivel a rendőrség az M1 szerint már az M0-s híd magasságában is talált holttestet, a Duna teljes szakaszára kiterjesztették a keresést. A mentés nagy erőkkel zajlik a nagy sodrású, magas vízállású Dunán, amelyet az eső és a 10-15 fokos víz nehezít.

A mentőszolgálat szóvivője csütörtök reggel azt mondta, a sérülteket stabil állapotban szállították kórházba, a mentőszolgálat szóvivője szerint lehetett velük kommunikálni. Három kórházba szállították a baleset sérültjeit.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Tóth Mihály, a Panoráma Deck Kft. szóvivője lapunknak korábban azt mondta, hogy szerda este 22 óra előtt a Hableány elnevezésű sétahajó eddig ismeretlen okok miatt felborult és nagyon gyorsan elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országház magasságában. Az első információk szerint a városnéző hajójárat fedélzetén a legénységgel együtt összesen 34-en utaztak, főleg dél-koreai turisták, az összes utas a vízbe került. A dél-koreai nagykövetség munkatársai, valamint Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is a helyszínre mentek.

Korábbi felvétel a Hableány nevű hajóról (fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Az M1 a Belügyminisztérium információira hivatkozva szerda késő este azt mondta, hogy két hajó ütközött össze, és ebből az egyik elsüllyedt. Akkor még arról volt szó, hogy az elsüllyedt hajón 2 főnyi személyzet volt és 32 utas, később kiderült, hogy a Hableányon összesen 35-en utaztak, ebből két fő volt a a magyar személyzet, a többiek dél-koreai turisták és két idegenvezető.

A csütörtök hajnali információk szerint tehát a 35 fő utasból heten meghaltak, hét embert kórházba szállítottak, 21 ember hollétéről pedig nem tudnak semmit.

Zacher Gábor orvos az M1-en szerda este azt mondta, nagyon komoly veszély a kihűlés, kevés esély van arra, hogy sokáig túléljenek az áldozatok a vízben. A tévécsatorna szerint egy gyermekmentőt is küldtek a helyszínre, később a dél-koreai nagykövetség munkatársára hivatkozva megerősítették, hogy gyerek is volt a hajón – írja a Hvg.hu.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Este fél 12 környékéig a pesti oldalon folyt a mentés, az Erzsébet híd melletti BKV hajókikötőnél, de információink szerint a pesti oldalon éjfél előtt befejezik a mentést, mert a víz sodrása nagyon erős dél felé.

Korábban úgy tudtuk, a Lágymányosi hídnál van a mentési törzs, és mivel több kilométerre is elsodorhatott embereket a víz, ezért el fog húzódni a mentés. Valóban elhúzódik, de nemcsak a Lágymányosi hídig, hanem a Duna teljes magyar szakaszán is keresik az eltűnteket, a mentésbe bekapcsolódott a katonaság is.

Éjfél előtt nem sokkal még folyamatosan emelték ki a vízből az embereket és adták át a mentőknek. A rendőrség éjfél körül elkezdte a rakpartokat átkutatni, elemlámpákkal vizsgálták, hátha valakit találnak a partokon.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Az MTI tudósítója azt jelentette a helyszínről, hogy a környéket teljesen lezárták, a vízi rendészet hajói, mentőhajók és tűzoltóhajók segítik a mentést. A Petőfi téren több rendőr-, mentő- és tűzoltóautót látott. A mentőszolgálat ügyeletese annyit közölt, hogy 14 egységgel vannak a helyszínen. Az M1 tévécsatorna helyszíni tudósítója szerint a Margit hídtól a Petőfi hídig álltak a mentőegységek.

Helyszíni információk szerint a Szabadság hídon forgatás zajlott, az ott használt reflektorokkal is igyekeztek segíteni a mentést, amelyről úgy tudjuk, hogy a Vigadó tér magasságában zajlott.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Az Indexnek a Hableány hajó tulajdonosa nyilatkozott, először ő mondta azt, hogy a hajó „ténylegesen” el is süllyedt. A Panorama Deck Kft. lapunkkal azt közölte, hogy minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében, a baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik.

A Hableány hajó 60 fő befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta.

Fotó: Marjai János/24.hu

Operatív csoport alakult

A külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök a balesettel kapcsolatban. Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden lehetséges intézkedést azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten.

Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági hivatala vezetőjétől. A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

Csak idő kérdése volt

Az Indexnek egy szállodahajón dolgozó fedélzetmester azt mondta, hogy csak idő kérdése volt egy hasonló tragédia bekövetkezése. A portálnak nyilatkozó férfi 27 éve hajózik, jelenleg pedig épp egy olyan szállodahajón dolgozik, mint ami most összeütközött a Hableánnyal. Az a cég kezdte el csinálni az esti sétahajózásokat, ahol ő is dolgozik, de ezt hamar átvette a többi nagy társaság is, ennek pedig az lett a következménye, hogy mostanra esténként sok nagy hajó is közlekedik a rengeteg kisebb mellett a Dunán a városban.

Ennek következtében sokszor szóba került szakmai körökben, hogy ez egy nagyon veszélyes gyakorlat, ami csak addig működhet, amíg tragédia nem történik. Azaz mostanáig.

Megtalálták a roncsokat

A Blikk később megírta, hogy a Margit hídnál megtalálták a balesetet szenvedett hajó roncsait. A portál úgy tudja, nincs szinte semmi esély arra, hogy a csütörtöki nap folyamán kihúzzák a vízből a hajótestet, ez legkorábban pénteken történhet meg, de egyelőre még ez is bizonytalan.

A magyar kormány Facebook-oldalán tett közzé egy posztot, melyben azt írják:

A kormány részvétét nyilvánítja a dunai hajóbalesetben elhunyt dél-koreai áldozatok családjainak. Egész éjjel zajlott a mentés. A rendőrök, katasztrófavédők, búvárok, mentők, a túlélőket kezelő orvosok munkájához minden segítséget megadunk.

A Viking Sigyn nevű szállodahajó oldalán csütörtök reggel jól látszódnak az ütközés okozta sérülések, kollégánk a helyszínen járt, mutatjuk az ott készült fotót:

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Kiemelt kép: Csanádi Márton /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik