Nagyvilág

Ha a Mueller-bizottság biztos lett volna abban, hogy Trump nem bűnös, azt írták volna

Robert Mueller amerikai különleges ügyész szerdán Washingtonban bejelentette, hogy bezárja irodáját, távozik az igazságügyi minisztériumból, és visszavonul a magánéletbe. Ez volt Mueller első nyilvános sajtónyilatkozata azóta, hogy két éve kinevezték. Azért döntött a visszavonulás mellett, mert lezárta és összegezte az amerikai elnökválasztásokba történt, feltételezett orosz beavatkozás, illetve Donald Trump elnök kampányának munkatársai és az oroszok közötti esetleges összejátszás vizsgálatát.

A márciusban William Barr igazságügyi miniszternek átadott, és a tárcavezető által áprilisban, részlegesen, szerkesztett változatban, nyilvánosságra hozott jelentés nem talált bizonyítékot Trump kampánycsapata és az oroszok összejátszására. Feltárta viszont, hogy az amerikai elnök megpróbálta ellenőrzése alá vonni a vizsgálatot, és kikényszeríteni Mueller távozását, hogy megszűnjön az igazságszolgáltatás esetleges akadályozása ügyében ellene indult vizsgálat.

Mueller kijelentette, hogy jelentése az ő vallomása, minden benne van, amit közölni akart, ennél többet nem szándékozik mondani, és a kongresszus előtt sem szeretne beszélni. A vizsgálóbírót az ellenzéki demokraták szerették volna meghallgatni a kongresszusban. Mostani rövid sajtótájékoztatóján kérdéseket sem lehetett feltenni neki. Mint mondta, a 448 oldalas jelentés önmagáért beszél.

Kitért arra is, hogy történtek-e kísérletek a vizsgálat akadályozására. Közvetlenül nem gyanúsította meg az elnököt a vizsgálatba való beavatkozással, de nem is cáfolta ennek lehetőségét.

Mint mondta, ha a vizsgálatot végző csapat bizonyossággal kijelenthette volna, hogy az elnök nem követett el bűncselekményt, akkor ezt a jelentésben világossá tették volna.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy nincs jogi lehetőség egy hivatalban lévő elnököt valamilyen bűncselekmény miatt beperelni.

Jelentésében Mueller azt írta, hogy „számtalan kapcsolat volt Trump csapata és Oroszország képviselői között, de bűncselekményre nem találtak bizonyítékot”. Felsorolt különféle próbálkozásokat, melyekkel Trump megpróbálta a vizsgálatot befolyásolni. Végül azonban nyitva hagyta azt a kérdést, hogy Trump ezzel elkövette-e az igazságszolgáltatás akadályozásának bűncselekményét.

Mueller sajtónyilatkozatára reagálva Donald Trump Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy „semmi sem változott, az ügy lezárult. Ha nincs elegendő bizonyíték, országunkban egy ember ártatlan”.

Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti elnöke kijelentette, hogy ezek után a kongresszusra hárul Trump “bűncselekményeinek, hazugságainak és egyéb gaztetteinek” kivizsgálása, minthogy Mueller képtelennek bizonyult erre. Közölte, hogy még szerdán sajtóértekezletet tart az ügyben.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Ajánlott videó

Olvasói sztorik