Nagyvilág

Teljes harckészültségben Szerbia

A szerb elnök azonnal lépett, miután Észak-Koszovóban szerbeket fogtak el.

Teljes harckészültségbe helyezte a szerb hadsereget Aleksandar Vucic államfő, miután a ROSU nevű koszovói különleges rendőri alakulat több szerbet is letartóztatott Észak-Koszovóban –  közölte a szerbiai közszolgálati tévé (RTS). Öt szerbet fogtak el, szervezett bűnözéssel gyanúsítják őket.

Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint megfélemlítésről van szó, az albánok így akarják rettegésben tartani, elűzni otthonából a kisszámú koszovói szerbséget.

Lövöldözés Észak-Koszovóban, két sebesült
A szerb elnök teljes harckészültségbe helyezte a hadsereget, a KFOR és Pristina szerint az akció nem a szerbek ellen irányult.

Előzőleg Aleksandar Vucic a parlamentben arról beszélt, hogy el kell fogadni, elveszítették az irányítást Koszovó felett.

Az édes hazugság helyett Szerbiának el kell fogadnia a keserű igazságot Koszovóról, vagyis azt, hogy Belgrád már évekkel ezelőtt elveszítette az irányítást Koszovó felett.

A szerb államfő akkor szólalt fel, amikor az egykori szerb tartomány helyzetéről vitáztak a képviselők.

Vucic elnök figyelmeztetett, ha nem találnak megoldást a szerb-koszovói viszony mielőbbi rendezésére, nem jutnak kompromisszumra a felek, akkor újabb összecsapásra lehet számítani Koszovóval.Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, ám Szerbia nem hajlandó lemondani róla, noha a világ több mint száz országa szerint Koszovó már 11 éve független állam. Pristina és Belgrád között uniós közvetítéssel kezdődött párbeszéd a kapcsolat rendezéséről 2013-ban, jelentős előrelépés azonban azóta nem történt, pedig ez mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

Aleksandar Vucic szerint a kapcsolat két módon rendezhető: vagy megállapodásra jutnak, vagy fenntartják a befagyott konfliktus állapotát. Ez utóbbi végzetes lehet a koszovói szerbség számára – tette hozzá. Kiemelte ugyanakkor, hogy Belgrád csak akkor köt kompromisszumot, ha előbb Koszovó felfüggeszti intézkedését, amellyel tavaly novemberben százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra.

A szerb elnök szerint bármilyen megállapodás is születne, arról a mindenképpen népszavazást tartanának, a referendum pedig kötelező érvényű lenne.     A szerb ellenzék nagy része hónapok óta bojkottálja a parlament munkáját, így a Koszovóról szóló ülésen sem vett részt.

A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a ROSU szóban forgó különleges rendőrségi egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, de azt is tiltják, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Filip Singer

Ajánlott videó

Olvasói sztorik