Nagyvilág

Lövöldözés Észak-Koszovóban, két sebesült

A szerb elnök teljes harckészültségbe helyezte a hadsereget, a KFOR és Pristina szerint az akció nem a szerbek ellen irányult.

Legalább tizenhárom koszovói szerbet, köztük rendőröket fogott el szervezett bűnözés gyanújával a ROSU koszovói különleges rendőri alakulat Észak-Koszovóban. Több helyen volt lövöldözés, ketten megsebesültek – értesült a szerb közszolgálati tévé.

A koszovói hatóságok szerint hónapok óta tartó nyomozás után  csaptak le a szervezett bűnözéssel, csempészettel és illegális kereskedelemmel gyanúsított szerbekre.

Helyszíni beszámolók szerint ellenállásba ütköztek, a szerbek Zubin Potokban barikádokat állítottak, hogy megakadályozzák egy helyi szerb rendőri vezető elfogását. A Rosu áttört az útzáron, elfogta a gyanúsítottat.

A VajdaságMa a Tanjug hírügynöség alapján azt írta, a Kosovska Mitrovicát északi és déli részre osztó hidat a KFOR lezárta a forgalom elől, szólnak a szirénák Mitrovicában és egy helikopter köröz a város felett. A lakosság körében nyugtalanság uralkodik.

A KFOR megerősítette, a koszovói rendőrség a pristinai ügyészség utasítása alapján Koszovó egész területére kiterjedő akcióba kezdett. A koszovói hatóságok is azt állítják, hogy az észak-koszovói akció a bűnözés elleni harc keretében zajlik.

Aleksandar Vucic szerb elnök teljes harckészültségbe helyezte a hadsereget, összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot és felhívta az Európai Unió figyelmét arra, hogy Szerbia lépni fog, ha a Rosu tagjai nem hagyják el Észak-Koszovót.

Teljes harckészültségben Szerbia
A szerb elnök azonnal lépett, miután Észak-Koszovóban szerbeket fogtak el. 

Kiemelt kép: Rosu/ Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik