Nagyvilág

Fekete-Győr: Sok jobbikos landolt a Momentumnál

Fekete-Győr: Sok jobbikos landolt a Momentumnál

A Momentum elnökét is meglepte, hogy két EP-mandátumot szereztek, de már a jövőbe tekint: újratárgyalnák a budapesti önkormányzati koordinációt, és akár főpolgármester-jelöltet is állítanának. A választás másnapján készült interjúnkból az is kiderül, hogy beléphet-e Szél Bernadett és Hadházy Ákos a Momentumba. Illetve az is, hogy Fekete-Győr vajon szívesen kormányozna-e együtt Gyurcsány Ferenccel, ha 2022-ben legyőznék a Fideszt.

Közel 10 százalékot ért el a Momentum az EP-választáson. Jósolt bárki ilyen eredményt úgy, hogy nem nevették ki?

10 százalékot senki. Két mandátumban többen is bizakodtak, köztük én is. A választás napján volt egy reményvesztett órám, amikor láttam, hogy a Fidesz brutálisan mozgósítja a kistelepülések lakóit. Viszont az elmúlt hetekben szürreálisan sok szimpatizánssal találkoztunk az utcákon. Emiatt volt olyan érzésünk, hogy meglehet a két mandátum.

Minek köszönhető a meglepően jó eredmény?

Rengeteg munkánk van benne az elmúlt két évből. Sokszor mondtuk, hogy szervezzük a helyi közösségeinket, dolgozunk helyben, ügyeket képviselünk,  de ennek nem volt látványos eredménye, egészen vasárnapig.

A tavalyi országgyűlési választási eredményen miért nem látszott ez a munka?

Az elmúlt évben pörögtek fel csak igazán az események. Kiépültek a helyi szervezetek, összeszoktak a helyi tagságok, a rabszolgatörvény ellenes tüntetések során pedig már minden vidéki városban szervező erőként lépett fel a Momentum. A választási sikert gyakorlatilag az hozta meg, hogy van egy cselekvő közösségünk, amit a tenni akarás és a változtatásba vetett hit hajt. Óriásplakátok helyett mi százezreket szólítottunk meg reggeli piacokon, metróaluljárókban, vidéki plázák előtt.

Nem számított többet, hogy EP-választás volt ez, nem országgyűlési, és a Momentum a DK-hoz hasonlóan nagyon markánsan olyan Európa-párti üzeneteket fogalmazott meg, amelyek egyértelműen szembemennek az orbáni üzenetekkel?

Három párt kampányolt igazán, és ez a három párt ma Magyarország legerősebb pártja.

A Momentum a magyar emberek hétköznapi problémáival foglalkozott és fog foglalkozni a jövőben is. A Fidesz a nemlétező bevándorlásról beszélt, mi viszont az igenis létező kivándorlásról, és arról, hogy milyen válaszokat fogunk adni rá.

A bevándorlást nem tartják reális problémának?

Nem tartjuk valós problémának a bevándorlást 2019-ben Magyarországon.

Egy EP-választásból nyilván más konklúziókat szűrnek le, mint egy kizárólag magyar választásból. De az ellenzéki erőátrendeződésnek nyilván lesznek következményei. Az önkormányzati választási koordinációs tárgyalások újrakezdődnek?

Azt követjük, amit eddig is mondtunk: együttműködünk minden ellenzéki párttal egész Magyarországon, hogy lebontsuk a félelem rendszerét októberben.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Nyilván mást mondott a tárgyalásokon egy olyan Momentum elnöki székéből, amelyik nem jutott be a parlamentbe, és mást mondhat egy olyan pártéból, amelyik a második legerősebb ellenzéki pártnak tűnik. Vegyük csak Budapestet, ahol tíz kerületben második lett a Momentum, több helyen 20 százalék körüli eredményt elérve.

Amellett nyilván nem mehetünk el szó nélkül, hogy a budapestiek világosan elmondták a véleményüket az ellenzék pártjairól. Majdhogynem fej fej mellett a Momentum és a DK az ellenzék legerősebb pártjai a fővárosban.

Ehhez képest négy kerületben kapott polgármesterjelölti helyet a Momentum pár hónapja.

Lesznek beszélgetések arról, hogy bizonyos kérdéseket újranyissunk.

Például a főpolgármester-jelölt kérdését?

Mi az előválasztáson győztes jelöltet fogjuk támogatni. Lehetnek további jelöltek is a jelenlegieken kívül. Örülnénk, ha lennének.

Felmerült, hogy egy momentumos jelöltet esetleg jobb lenne támogatni, mint egy 7 százalék alatt párt jelöltjeként Karácsony Gergelyt?

Benne van a pakliban.

Nevek is vannak a pakliban?

Nevek mindig vannak a pakliban, de még nincs döntés ebben a kérdésben.

Minden megyében 5 százalék felett végeztek, miközben korábban azt mondták a Momentumra, hogy budapesti bázisú párt. A helyi aktivitásnak köszönhető ez is?

Tizenegy megyében és Budapesten lett harmadik erő a Momentum. Ez is a helyi aktivitásnak köszönhető, meg annak, hogy Cseh Katalin, Donáth Anna, Nemes Balázs és én is jártuk az országot látástól vakulásig. Elkezdett beérni a Momentum: sokkal többen ismernek minket, mint egy éve. Már nem azt kellett magyarázni, hogy mi az a Momentum, hanem hogy mit fogunk képviselni Európában Magyarország érdekében.

A pártszervezet fel van készülve arra, hogy ekkorát nőtt a támogatottsága?

Fel van készülve. Ez lesz a harmadik nagy belépési hullám, amit kezelnünk kell a NOlimpia-kampány és a harmadik kétharmad után.  A választás előtti estén írtam egy posztot a tagságnak, hogy „holnaptól lehet, hogy nem az a Momentum leszünk, ami ma vagyunk.” És hát ez is történt. A nyilvánosság szemében egy kis pártból, egy országos középpárttá váltunk egyik napról a másikra.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Ennek a kimondásához nem kell megvárni egy olyan választást, ami kifejezetten Magyarországról szól?

Egyrészt ez így van. Másrészt minden EU-s országban, így Magyarországon is a hazai viszonyok, témák tükrében döntöttek a választók. Ezért lehet és kell is az EP-választás eredményét a magyar belpolitikára irányadónak nézni. A Momentum az ellenzék második legerősebb pártja.

Számítanak arra, hogy a választási siker miatt sok belépő jelentkezik? Nemcsak aktivisták, hanem olyan politikusok is, akik pártjukat veszítették, vagy menekülnek a süllyedő hajókról.

Résen kell lenni. Hajnal Miklós kampányfőnökkel beszéltük éppen, hogy biztosan haszonlesők is jelentkeznek majd. Tavaly április 8-a után ötezren jelentkeztek, de most a totális ellentéte várható: akkor a teljes kiábrándultság és hitehagyottság motiválta az embereket, hogy csatlakozzanak, most meg a remény a változásra. Az eredményvárónkon odajött hozzám egy Jobbikra szavazó fiatal. Azt mondta, még adott a Jobbiknak egy esélyt, de most már Momentumra fog szavazni.

Egy jobbikos hogyan lesz momentumos?

Nagyon sok jobbikos nálunk landolt. A tagságunkban is sok az ex-jobbikos.

Ők nem a radikalizmus, az antiszemitizmus, satöbbi miatt csatlakoztak oda, hanem mert a Jobbik ott volt az egyetemeken, a főiskolákon, ők meg szerettek volna politizálni. Ma már a Momentum a legnépszerűbb a főiskolások és egyetemisták körében. Érzek a Jobbik felől egy erős áramlást.

Mennyire generációs párt a Momentum?

Egyre kevésbé: az átlagéletkor a Momentumban 34 év, a Nolimpia idején 24 volt. Egyre több családos középkorú és nyugdíjas vesz részt a közösség munkájában. A párt arculatán mindez még nem látszik.

Amikor azt mondta, résen kell lenni a belépőkkel, akkor arra gondolt, hogy más pártok esetleg ügynököket léptetnek be?

Ez is benne van. És azokra a szerencselovagokra is figyelni kell, akik eddig húzták a szájukat, de most már akarnak maguknak egy pozíciót, jönnek a Momentumba, mert nálunk látják a siker ígéretét.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos is láthatóan egyre közelebb áll a Momentumhoz. Be fog lépni a két LMP-ből kirakott ex-társelnök?

A Momentum nem lesz ennek gátja. Ezt elsősorban nekik kell eldönteni.

Voltak már erről beszélgetések?

Sok beszélgetés volt, de kifejezetten belépésről még nem. Ismerve Dettit és Ákost, ők nagyon jól érzik magukat most a bőrükben független képviselőkként, azok után, amin keresztülmentek az LMP-ben. Az is biztos, hogy hosszú távon senki nem akar függetlenként politizálni, mert annak sok értelme nincs. Valahova ők be fognak lépni szerintem, és a Momentum egy magától értetődő választás lenne. Mi szívesen látjuk majd őket.

Azt nyilatkozta az EP-választás után, hogy addig nincs megállás, amíg Orbán Viktort nem váltják le…

Utána sincs megállás. Amikor kormányra kerül majd a Momentum, akkor jön majd a neheze.

Ezt mikorra tervezik reálisan? Azért a 10 százalék messze van a Fidesz-KDNP 50 százalék feletti eredményétől.

2022-t nem tartom kizártnak. Egyetlen év alatt sikerült megtripláznunk a szavazóbázisunkat.  Persze a Momentum nem egyedüliként kerülne kormányra…

Egy liberális DK-Momentum koalíció?

Merész feltételezés. Nem is vagyok biztos benne, hogy liberális pártokról van szó. A Momentum jóval patriótább a DK-nál. Mi nem 10, hanem 15 millió magyarban gondolkodunk. Ugyanakkor vannak közös szakpolitikai programjaink, miközben más politikai pártcsaládokhoz tartozunk az EP-ben is.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Egyelőre. De a DK átülhet a szocdemektől az ALDE-ba a Momentum mellé. Mit szólna hozzá, ha Cseh Katalin és Dobrev Klára ugyanabban a frakcióban foglalna helyet?

Nem lenne vele bajom.

És ha Fekete-Győr Andrásnak és Gyurcsány Ferencnek egy kormányban kellene dolgoznia, az hogy tetszene?

Ezt nem bírom elképzelni.

Mégis együttműködik a Momentum a DK-val, például az önkormányzati jelöltállításoknál.

A DK aktivistáit, választóit megismerve rengeteg pozitív benyomást gyűjtöttem.

Van DK Gyurcsány nélkül?

Lennie kell. Sok DK-st is biztosan zavar, hogy a DK egy one man show. És már egyre kevésbé az, ami örömteli.

Mi lesz a két momentumos EP-képviselő feladata?

Hiába van az az áldott állapot, hogy a magyarok nyolcvan százaléka szereti az Európai Uniót, mégis sokan nem ismerik, hogy mi merre hány méter. Katka és Anna feladata az lesz, hogy elmondják a magyar embereknek, hogy mi a helyzet Brüsszelben és Strasbourgban. Dolgozni fognak a korrupt kormányunk megfékezését szolgáló lopásgátló reformcsomag megvalósításán is. És természetesen Magyarországon is rengeteget fognak dolgozni.

Nem költöznek Brüsszelbe?

Nem költöznek Brüsszelbe. Fiatal momentumos szakemberek mennek majd támogatni őket, két stáb is fel fog tudni állni. Az ALDE 108 képviselővel a harmadik erővé vált az Európai Parlamentben, a mérleg nyelve lehet, ezért a két képviselőnknek erős érdekérvényesítő képessége lesz.

A szocialistáknak és a Néppártnak a zöldekkel együtt is megvan a többség.

Így van. De az ALDE nagyon komoly erővé vált, az Európai Tanácsban is a második legerősebb. Guy Verhofstadt is most fog hívni, hogy gratuláljon.

Attól nem tartanak, hogy a lopásgátló reformok miatt rögtön megkapják majd a Fidesz teljes médiaapparátusától a hazaáruló címkét?

Nem félünk a Fidesz propagandagépezetétől. Nagyon sok támadást fogunk mostantól kapni. A tagságban meg is kell beszélnünk, hogy mindenki kösse fel a gatyáját. Bár a számvevőszék eddig is itt kellemetlenkedett, a legfőbb ügyészség eljárások alá vont többünket, de most még zordabb világ jöhet. Azt látjuk ugyanis , hogy sok kistelepülésen a Fideszen kívül nincs más alternatíva, a nagyon aktív momentumosok – a pécsiek, a miskolciak, a kazincbarcikaiak – viszont mentek falvakba, és imádták őket az emberek. Ez a Fidesz támogatottságára komoly veszélyt jelent akár már középtávon. És rólunk nem mondhatja azt a Fidesz a szavazóinak, hogy Gyurcsány Ferenc pártja, vagy a korrupt szocialisták, mert teljesen tiszta lappal indulunk.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Olvasói sztorik