Nagyvilág

Feljelentést tett három ember ellen a rejtett kamerás felvétel miatt megbukott osztrák alkancellár

Feljelentést tett három személy ellen Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korrupciós botrányba keveredett, lemondott elnöke – jelentette az APA osztrák hírügynökség pénteken.

Belebukott az osztrák alkancellár a rejtett kamerás felvételbe
Heinz-Christian Strache lemondott az alkancellári posztról és a pártelnökségről is, miután kiderült: Orbánéhoz hasonló médiakörnyezetet kért állítólagos orosz befektetőktől, és erről videó készült.

A politikus szerint az illetőknek vélhetőleg közük volt az Ibiza-videó néven ismertté vált anyag előállításához. A felvételen, amelyet a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap hozott először nyilvánosságra, a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

Az év politikai botránya robbant ki Ausztriában, Strache rejtett kamerás felvételen vetet újságot az oroszokkal
Az osztrák alkancellár orosz segítséggel akart orbáni médiakörnyezetet építeni, de csúnyán átverték.

Strache nem árulta el, hogy pontosan mivel vádolta a feljelentett személyeket.

A továbbiak tisztázása a nyomozó hatóságok feladata

– mondta.

A bukott alkancellár szerint mások is közreműködhettek a botrány kirobbantásában. Strache hangsúlyozta, hogy a „jogtalanul és titokban felvett videó” célja az volt, hogy az „elképzelhető legnagyobb kárt” okozzák vele. A politikus jelezte: nem tart attól, hogy újabb kompromittáló felvétel vagy hanganyag kerül nyilvánosságra róla.

A volt FPÖ-elnök rámutatott, hogy az Ibiza-videót egyfajta színészi helyzetgyakorlatként kell értelmezni, amelynek során az asszociációs játékhoz hasonlóan szabadon megfogalmazta felmerülő gondolatait, „amelyek ostobák, és kiváltképpen a politikai színtéren teljesen elfogadhatatlanok voltak”.

Strache kiemelte, hogy minden politikus ismeri ezeket az asszociációs játékokat, ha arról gondolkodik, miként valósíthatná meg pártja politikai céljait, növelhetné megjelenését a médiában, vagy tehetne szert szövetségesekre a gazdasági szférában.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Florian Wieser

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik