Nagyvilág

Ledobta a kampányatombombát az RMDSZ

Beigazolódtak a sajtóhírek, felmondta parlamenti együttműködését a koalícióval.

A Főtér.ro szerint több bukaresti portál egybehangzó értesülése alapján azt írta, az RMDSZ arra készül, hogy egyoldalúan felbontja a kormánypártokkal kötött együttműködési megállapodását. Erről egyelőre csak névtelen forrásokra hivatkozó értesülések vannak, de árulkodó lehet, hogy a Hotnews megkeresésére Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az értesülést, csak annyit mondott: „hallgatok”. Tánczos Barna képviselő kicsit bővebben annyit mondott,

a döntéseket az RMDSZ vezető testületei hozzák majd meg.

A portál úgy tudja, az ügyben még csütörtökön bejelentés várható, noha az RMDSZ eredetileg a vasárnapi EP-választásokat követően akart dönteni erről. A Hotnews mellett a G4media is úgy tudja, az úzvölgyi katonatemető körül kialakult botrány gyorsította fel az eseményeket. A szövetségben felerősödött az elégedetlenség, miután csütörtök reggel házkutatásokat tartottak, és bevitték a rendőrségre László Antal csíkszentmártoni alpolgármestert.

A Főtér.ro szerint a kampány utolsó napjaiban az RMDSZ-nek nagyon jól jönne, ha bejelentené a szakítást a koalícióval. Az erdélyi magyarok egy része eddig is bírálta a szövetség együttműködését a kompromittálódott kormánypártokkal. A legutóbbi közvélemény-kutatások alapján az RMDSZ-nek  nagy szüksége van a voksokra, mert fennáll a veszélye, hogy nem ugorja meg az 5 százalékos küszöböt.

Frissítés!

Az RMDSZ felmondta az együttműködését a Szociáldemokrata Párttal (PSD) az úzvölgyi helyzet rendezéséig – írta a Maszol.ro.  Kelemen Hunor közölte: az RMDSZ csütörtöktől nem támogatja a kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem. A  parlamenti együttműködési megállapodást az úzvölgyi helyzet rendezéséig okafogyottnak tekintik.

A szövetségi elnök tudatta, a csütörtöki rendőri akciók úgy történtek, hogy

a temető rongálásáért és a sírgyalázásért, illetve az etnikai feszültségkeltésért senkit sem vontak felelősségre, még csak eljárást sem indítottak a dormánfalvi polgármester ellen, aki az egész ügyet kirobbantotta.

Szerinte a helyzet jogi értelemben világos: az úzvölgyi katonasírokra való törvénytelen ráépítkezés kimeríti a büntető törvénykönyv sírgyalázás bűncselekményére vonatkozó 383. cikkelyének előírásait, míg az azt követő provokációk a 369. cikkely szerinti gyűlöletszítás bűncselekményének fogalmát.

Emellett, a dormánfalvi önkormányzat közpénzből, engedély nélkül más önkormányzat területére történt építkezése hivatali visszaélésnek számít – tette hozzá a politikus.

Kiemelt kép: Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik