Nagyvilág

„Temetőrablás” miatt áll a bál Erdélyben

Történelemgyártásnak nevezi Csíkszentmárton polgármestere, hogy román emlékművet avatnak a magyar katonai temetőben.

A Bákó megyei Dormánfalva (Darmanesti) önkormányzata román katonasírokat hozott létre Úzvölgye magyar katonai temetőjében. Erről először a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület számolt be Facebook-oldalán. Dormánfalva nem kért engedélyt a temetőt fenntartó, gondozó Csíkszentmárton önkormányzatától.

Hiányzó fakeresztek helye a magyar katonai temetőben, Úzvölgyében.  MTI/Kátai Edit

Május 17-én avatják fel az első és második világháborúban elesett román katonák emlékhelyét, de az 1944. augusztus-szeptemberében zajló úzvölgyi harcokban nem vettek részt román alakulatok – írja a Székelyhon.ro. Az úzvölgyi haditemetőt a Bákó megyei Dormánfalva és a Hargita megyei Csíkszentmárton is  magáénak tekinti. A vita évek óta tart – közölte a portállal Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere.

Szerinte a ma is érvényes törvény értelmében Úzvölgye közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozik, a temető egy 2010-es kormányhatározat a település közvagyona, amit most  Dormánfalva akar „elsajátítani”, arra hivatkozva, hogy a bákói kataszter szerint Dormánfalva része.

Gergely András szerint az ügy nem más, mint egy újabb történelemgyártási kísérlet, hiszen olyan helyen létesítettek egy román temetőt, ahol egyetlen román katona sincs eltemetve.

Magyar katonai temető, jobbról a betonkeresztek. MTI/Kátai Edit

A temetőt 1917 novemberében nyitotta az osztrák-magyar hadsereg, amikor a románokkal már nem is háborúztak.

Betonkeresztek a magyar katonai temetőben. MTI/Kátai Edit

 

Gergely András úgy látja, mindez egy szimbolikus borstörés az orruk alá, amellyel azt mutatják, hogy

még a halottainkat sem tisztelik. Ez egy nagyon aljas megoldás, hiszen ha annyira szerettek volna egy román temetőt, meg lehetett volna keresni a román katonák sírjait, és ott létesíteni egyet ebből a pénzből.

Volt román temető a közelben, csak nem ott, de nyilván könnyebb volt egy kész, gondozott temetőben kialakítani a román parcellát, mint újat létesíteni – tette hozzá a polgármester, szerinte lehetett volna civilizált megoldást találni, ha előzőzetesen megkeresik őket.

Kiemelt kép: MTI/Kátai Edit

Ajánlott videó

Olvasói sztorik