Nagyvilág

EP-választás: Szocdem győzelmet jósol az exit poll Hollandiában

A várakozásokkal ellentétben a baloldal nyerte Hollandiában az európai parlamenti választást – ezt jósolja a Europe Elects honlap az Ipsos által közölt exit poll eredmények alapján. Mint írják, 1989 óta nem vettek részt ennyien EP-választáson az országban, 40 százalékos részvételre számítanak.

Az EP szocialista frakciójához, az S&D-hez tartozó PvdA a szavazatok 18 százalékát szerezhette meg, úgy, hogy a választást megelőző közvélemény-kutatások mindössze 11 százalék körüli támogatottsággal számoltak. Ennek a pártnak a tagja az S&D csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, Frans Timmermans.

15 százalék körüli eredményt jósolnak a liberális ALDE-frakcióhoz tartozó VVD-nek, az Európai Néppártban (EPP) ülő CDA-nak pedig 13 százalékot.

Kinéz ugyanakkor két nagy bukás is. Az egyik a szintén az ALDE-hoz tartozó D66-é, amelyet 15,5 százalékra vártak, és ehhez képest 6 százalék körüli támogatottságra számíthat. A másik pedig a Magyarországra is gyakran ellátogató és Orbánt Viktort példaképnek tekintő szélsőjobboldali Geert Wilders pártjáé, a PVV-é, amely az exit poll alapján mindössze 4 százalékot fog elérni.

Hivatalos végeredményt vasárnap éjszaka hirdetnek, amikor az Európai Unió összes országában lezárul a szavazás.

Kiemelt kép: Frans Timmermans szavaz. Fotó: Marcel van Hoorn / ANP / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik