Nagyvilág

Az oroszok egyharmada nem állna szóba többé ismerősével, ha megtudná, hogy meleg

homoszexualitás (homoszexualitás)
homoszexualitás (homoszexualitás)

Ha az orosz közvéleményen múlik, akkor nem mostanában fog normalizálódni a homoszexuálisok helyzete az országban. A szexuális orientáció liberálisabb felfogása a jelek szerint igen messze áll a többségtől.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az oroszok 56 százaléka negatívan viszonyul a homoszexuálisokhoz. A negatív viszony csaknem egyharmaduknál (31 százalék) azt jelenti, hogy nem állnának többé szóba olyan ismerőssel, akiről kiderül, hogy a saját neméhez vonzódik.

A Jurij Levada Független Elemzőközpontnak az Interfax hírügynökség által csütörtökön ismertetett felméréséből kiderül, hogy a homoszexuálisok ügyéhez a megkérdezettek 39 százaléka semlegesen viszonyul.

Csak 3 százalék nyilatkozott pozitívan az LMBT-közösséghez tartozó (meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű) honfitársairól.

Ennek ellenére 47 százalékuk úgy vélekedett, hogy ugyanolyan jogok illetik meg őket, mint a társadalom más tagjait, 43 százalék viszont nem értett ezzel egyet. A válaszadók 89 százalékának nem volt „nem hagyományos nemi orientációjú” ismerőse, 8 százalék mondta azt, hogy volt. A megkérdezettek 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem változna meg a viszonya valakivel, ha kiderülne róla, hogy ilyen vonzalmú.

A felmérést április végén egy 1625 fős országos reprezentatív mintán végezték el. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik