Nagyvilág

Joe Biden az abortusz mellé állt

Támogatná az abortuszhoz való jog törvénybe iktatását Joe Biden.  Az amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, volt alelnök a  floridai Orlandóban tartott kampányrendezvényen bemutatott videóban reagált arra, hogy a napokban több amerikai tagállam az abortuszt erőteljesen szigorító törvényt fogadott el, a konzervatívok pedig örömmel vennék, ha a fellebbezések után a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülne az ügy.

Mi ez a nagy igyekezet, hogy a legfelsőbb bíróság elé vigyék az ügyet, azt remélve, hogy az elnök kinevezte konzervatív bírák szavazataikkal megsemmisítik majd a Roe/Wade-döntést?

Biden szerint ez veszedelmes, meg kell állítani. Az 1973-ban elfogadott Roe/Wade-döntés teszi ugyanis lehetővé az abortuszt az Egyesült Államokban. Az viszont nem egy törvény, a legfelsőbb bíróság döntése. Az alkotmánybíróság szerepét betöltő testület pedig már konzervatív többségű és abortuszellenes

A több tagállamban is elfogadott szigorú abortuszellenes törvények elleni tiltakozásul kedden Washingtonban és több nagyvárosban tiltakozó akciókat tartottak.

MTI/EPA/Shawn Thew

A legfelsőbb bíróság épülete előtti tüntetésen több demokrata elnökjelölt-aspiráns is megjelent. Pete Buttigieg, egy indianai kisváros polgármestere és Cory Booker New Jersey-i szenátor egyetértését fejezte ki a tüntetőkkel.

Kirsten Gillibrand New York-i szenátor, aki szintén az elnökjelöltségéért küzd, rövid beszédében azt ígérte: a demokraták harcolni fognak az abortusz jogáért, mert ez az alapvető emberi jogok közé tartozik. A mintegy kéttucatnyi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns mindegyike támogatja az abortuszt, a párton belül csak arról van vita, hogy válaszoljanak arra, ha a legfelsőbb bíróság mégis semmisnek mondaná ki a Roe/Wade-döntést. A demokraták jelenleg azt szorgalmazzák, hogy iktassák törvénybe az abortuszt. (mti)

Trump izgulhat a demokraták legnépszerűbb jelöltje miatt
A liberális baloldal leírta Joe Bident. Most értetlenül nézik, hogy Barack Obama alelnöke maga mögé utasította az összes többi demokrata elnökjelöltet.

Kiemelt kép: MTI/AP/Matt Slocum

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik