Nagyvilág

Őrizetbe vették az ETA egykori vezetőjét

Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxeát a francia Alpokban fogták el.

Őrizetbe vették csütörtök kora reggel Franciaországban a Baszk Haza és Szabadság (ETA) egykori vezetőjét, Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxeát. A spanyol és francia biztonsági erők közösen fogták el a szeparatista szervezetben Josu Ternera néven ismert férfit a francia Alpokban, Sallanches településen.

A 68 éves Ternerát a spanyol hatóságok azzal vádolják, hogy részt vett az ETA 1987-es támadásában a spanyol csendőrség zaragozai kaszárnyája ellen. A robbantásos merényletben tizenegy ember halt meg, ezért a férfi 2002 óta nemzetközi körözés alatt állt.

A független baszk államért több mint 40 évig, véres merényletekkel harcoló szervezet számlájára több mint 850 gyilkosságot írnak. Több mint 300 máig felderítetlen. Az ETA célpontjai főleg  rendőrök, politikusok, bírók, vállalkozók, újságírók voltak, de  merényletei sok civil áldozatot is követeltek.

A terrorszervezet utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben. Az ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres harccal. Josu Ternera olvasta fel 2018 májusában a Baszk Haza és Szabadság feloszlatásáról szóló hivatalos közleményt. A “baszk néphez” intézett nyilatkozatban elhangzott, hogy az ETA lezárja minden politikai tevékenységét. (mti)

Kiemelt kép: 2002. április 20-án Bilbaóban készített kép Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxeáról. MTI/EPA/EFE/Alfredo Aldai

Ajánlott videó

Olvasói sztorik