Közélet

A BMW államosítását vetette fel egy német politikus

Tőkés tulajdonban nem lehet demokratikusan elosztani a nyereséget, vélekedett a szociáldemokraták ifjúsági szárnyának vezetője.

Nem csak a konzervatívokat, hanem még saját párttársait is kiakasztotta kapitalizmusellenes megnyilvánulásával Kevin Kühnert, a német szociáldemokraták ifjúsági szárnyának vezetője.

A 29 éves politikus, aki szeretné pártját még inkább balra tolni, a Reuters által idézett interjúban azt mondta a Die Zeit hetilapnak, hogy az olyan nyereséges nagyvállalatoknak, mint a BMW, közösségi tulajdonba kellene kerülniük, mert a profit elosztását demokratikusan kell ellenőrizni, ez pedig kizárja a tőkés tulajdont.

Kollektivizálás nélkül elképzelhetetlen a kapitalizmus legyőzése – jelentette ki Kühnert, hozzátéve: mindegy neki, hogy a BMW állami vállalatként vagy szövetkezetként működik, sőt a közösség úgy is dönthet, hogy nincs szüksége rá ebben a formában.

Az interjút Johannes Kahrs szociáldemokrata képviselő a Twitteren így kommentálta: „Micsoda hülyeség. Mit szív ez?” Ralf Tegner, a párt alelnöke azt mondta, nem ért egyet Kühnerttel, de hozzátette, hogy a párttagoknak nem kell mindenben egyetérteniük. Ennek ellenére konzervatív politikusok felszólították Andrea Nahles SPD-elnököt, hogy határolódjon el az ifjúsági szárny vezetőjétől, akit Andreas Scheuer, a bajor CSU politikusa „őrült fantasztának” nevezett. (Fotó: Europress – Malte Ossowski / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik