Nagyvilág

Meg akarták ölni a volt román minisztert 

A szocdemek elnöke szerint a mérgezést igazolják a laborvizsgálatok is.

Liviu Dragnea egy vasárnapi tévéműsorban jelentette be, hogy a volt erdőügyi miniszter életére törtek. A pártelnök azt mondta, hogy Doina Pană neki mutatta meg elsőként orvosi vizsgálatai eredményeit, amelyek arra utalnak, hogy megmérgezték – írja a Maszol.ro.

A kormányzó szociáldemokraták (PSD) elnöke azt mondta, párttársa volt a legbátrabb erődügyi miniszter.

A legbátrabb miniszter! De hatalmas érdekeket sértett, mert például az általa bevezetett erdőfigyelő rendszernek köszönhetően elképesztő ütemben esett vissza az illegális fakitermelés.

A képviselőház elnöke érthetetlennek nevezte, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság miért halogatja a nyomozást az ügyben, holott bizonyítékok állnak rendelkezésére. Korábbi sajtóhírek szerint emberölési kísérlet és szervezett bűnözői csoport létrehozásának gyanúja miatt eljárás indult, de csak azután, hogy a volt erdőügyi és vízgazdálkodási miniszter panaszt nyújtott be, azt állítva, megmérgezték higannyal.

Az illegális erdőirtás áll a háttérben

Doina Pană, a PSD alelnöke korábban azt mondta, tavaly télen ezért kellett lemondania. Súlyos szívproblémákkal kezelték, de a gyógyszerek dacára rosszabbul lett, majd a toxikológiai analízis higanyt mutatott ki a szervezetében, magas koncentrációban.

Mivel nagyon rosszul éreztem magam, még január 3-án benyújtottam a lemondásomat, de nem válhattam meg tisztségemtől, mert Klaus Johannis elnök nem írta alá az erről szóló rendeletet. Ezért csak február elején tettem panaszt a rendőrségen.

Arra a kérdésre, gyanakszik-e valakire, a volt miniszter úgy felelt: 2014-től hozott intézkedései eredményeként az évente illegálisan kivágott fa mennyisége 8,8 millió köbméterről 0,4 millióra csökkent.

El tudják gondolni, mekkora anyagi kárt okoztam azoknak, akik az illegális fakitermelésből éltek?

Ami Orbán a Néppártnak, az a román Dragnea az európai szocialistáknak
Saját politikai családja alázta meg a Román Szociáldemokrata Pártot, sem a pártvezérrel, sem a párt kormányfőjével nem akartak találkozni az európai szocialista vezetők.

 

Kiemelt kép: Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt és az alsóház elnöke távozik második korrupciós pere fellebbviteli tárgyalásáról április 15-én. MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Olvasói sztorik