Nagyvilág

Tojást vágtak az ausztrál kormányfő fejéhez 

Scott Morrison támadóját őrizetbe vették.

Az ausztrál kormányfő az Új-Dél-Wales államban lévő Alburyben tartott kampánybeszédet, ekkor vágta fejéhez a tojást egy 25 éves nő, akit a biztonsági emberek lefogtak és kituszkoltak a teremből. A rendőrség később közölte: Scott Morrison támadóját őrizetbe vették.

Később a kormányfő mikroblog-bejegyzésében azt írta, támadója egy agresszív állatvédő, csoportja többször megtámadott olyan gazdaságokat, ahol a gyanú szerint kegyetlenkedtek az állatokkal.  Morrison „idiótáknak” nevezte a támadót és társait, akik háborgatják a gazdák birtokait, otthonait. Közölte, a hatóságok szigorúan fel fognak lépni az ilyen „banditizmussal” szemben akkor is, ha azt „harcias szakszervezeti aktivisták” követik el, akik akadályozzák munkájukban a kisvállalkozókat és dolgozóikat.

Az incidensnél egy közelben álló idősebb nő elesett, őt a miniszterelnök segítette fel.

Én csak az idős hölgyért aggódtam.

Ezt írta a kormányfő. Az asszony később azt mondta, egy operatőr lökte fel, és nagyon hálás a miniszterelnöknek a segítségért.

Bill Shorten, a balközép ellenzék vezetője az esetet szégyenletesnek nevezte. Hangsúlyozta, hogy Ausztráliában a választások erőszakmentesek.

Az embereknek joguk van békés eszközökkel tüntetni, de bármi, aminél csak felmerül az erőszakosság gyanúja, elfogadhatatlan.

Sally McManus, az Ausztrál Szakszervezetek Tanácsának a vezetője bírálta Morrisont, amiért kapcsolatba hozta a tojást dobáló nőt a szakszervezetekkel. Ausztráliában május 18-án tartanak általános választásokat. (mti)

Kiemelt kép: MTI/AAP/Lukas Coch

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik