Közélet

Dől a pénz az üldözött keresztényeknek

Annyi a feladat, hogy külön ügynökség alakult, Hungary Helps néven.

Az ügynökség a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárságán belül működik. A Hungary Helps  feladata lesz az üldözött keresztényeket segítő programok koordinálása – közölte Azbej Tristan államtitkár.

Azt mondta: az általa vezetett államtitkárság egyre több támogató programot működtet, ezért kellett egy ügynökség a programok lebonyolítására, ellenőrzésére, az átláthatóság biztosítására és a hatékonyság mérésére. Az ügynökséget Márki Gábor fogja vezetni.

Azbej Tristan azt mondta, a 2017-ben indított Hungary Helps keretében eddig több mint 8 milliárd forintot adtak az üldözött keresztények megmaradásának segítésére. 35 ezer ember helyben maradását, hazatérését segítették közvetlenül.

Programjaik közül kiemelkedik az észak-iraki Tell-Aszkuf városának újjáépítése. A településről 2014-ben 1300 keresztény család menekült el, de a magyar kormány 580 millió forintos adománya elég volt a káld katolikus egyháznak, hogy újjáépítse a várost, az 1300 családból 1000 hazatért.

Ezt példaként állítják a világ, más kormányok, nemzetközi szervezetek elé, szeretnék, ha a helyben maradást segítő programokra is annyit költenének, mint a migráció segítésére és az integrációs programokra.

Ez nehéz diplomáciai munka, de tavaly decemberben sikerült együttműködési megállapodást kötniük az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségével (USAID) és folyamatosan keresik az európai partnereket is.

Terveik szerint a Hungary Helps-ből idővel V4 helps, sőt akár EU helps is lehet. 

A lengyel-magyar együttműködés már meg is valósult, a két ország közösen támogat egy közel-keleti ortodox árvaházat – tette hozzá Azbej Tristan.

Azbej Tristan és Márki Gábor. MTI/Szigetváry Zsolt

 

 

 

Márki Gábor arról beszélt, hogy három fő feladata lesz az ügynökségnek. Koordinálja a kormány valamennyi humanitárius segítségnyújtását, különös tekintettel a katasztrófáknál biztosított azonnali segítségnyújtásra. Másrészt

teljes körűen megvalósítja a kormány üldözött keresztényeket és más vallási közösségeket segítő programjait.

Harmadrészt részt vesz a külügyminisztérium által koordinált nemzetközi fejlesztéspolitikai célkitűzéseinek megvalósításában is.

Az MTI-nek Márki Gábor azt mondta: a húsz emberrel működő ügynökség dolga lesz a kormány döntése értelmében támogatott programokhoz megtalálni a partnereket, jellemzően nem nagy nemzetközi segélyszervezeteket, hanem kis helyi szervezeteket, egyházakat, amelyekkel együtt tudnak működni a támogatás helyszínén. Az ügynökség ellenőrzi a programok megvalósulását és a pénzügyi elszámolást.

Márki Gábor 2010 ás 2012 között a honvédelmi tárca helyettes államtitkára volt, 2013 és 2016 között külgazdasági attaséként dolgozott Magyarország tel-avivi nagykövetségén. (mti)

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik