Nagyvilág

A Mohamed a legkedveltebb utónév Berlinben

Országos szinten a Marie és a Paul volt tavaly a legnépszerűbb.

A német nyelvtudományi társaság (GfdS) felmérése szerint a Marie és a Paul a legkedveltebb utónév az országban, Berlinben azonban a Mohamed különböző változatai a legnépszerűbbek. Az országszerte mintegy 700 anyakönyvi hivatalból begyűjtött tavalyi adatok alapján a tíz legnépszerűbb utónév listáján nem történt nagyobb szabású átrendeződés.

A lányoknál az egyetlen új szereplő a Johanna – amely 2017-ben elért 11. helyről a 10. helyre lépett előre. A fiúknál a 12. helyről a 9. helyre lépett a Henry/Henri, amely évek óta az első angol eredetű név az élbolyban. A lista élén a lányoknál helyet cserélt a Marie és a Sophie/Sofi, a fiúknál az előző évi listavezető Maximilian a 3. helyre szorult, a Paul a harmadikról lépett az élre, megelőzve a tavaly és 2017-ben is második helyezett Alexandert.

1977 óta állítják össze a legkedveltebb utónevek rangsorát. Akkor a lányoknál a Stefanie, a fiúknál a Christian volt első. Tavaly egyik sem jutott be az első tízbe.

A nyelvtudományi társaság tartományi szintű összesítéseket is készít. Ezek alapján meghatározó trend az idősebb nemzedékek születésének idején kedvelt nevek terjedése, főleg az ország keleti részén, a volt NDK területén és az északi tartományokban. Ezeken a vidékeken a lányoknál egyre népszerűbb az Ida, a Greta és a Leni, a fiúknál a Karl, a Jakob és a Theo. Jellemző a Mohamed fiú utónév különböző változatainak előretörése. Ez a név három tartományban – Berlin, Bréma, Saar-vidék – is bejutott az első három közé, Berlinben pedig az első helyen végzett. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik