Nagyvilág

Kirúgták a brit védelmi minisztert

Theresa May brit miniszterelnök szerdán kirúgta Gavin Williamson védelmi minisztert – számolt be a BBC. A hírportál értesülése szerint May úgy vélte, hogy Williamson már nem tudja megfelelően ellátni a feladatát.

A konkrét okot nem nevezték meg, de a BBC emlékeztet arra, hogy nemrégiben vizsgálat indult amiatt, hogy állítólag a nemzetbiztonsági bizottság egyik üléséről titkos információk szivárogtak ki. Az ülésen sajtóértesülések szerint arról döntöttek, hogy a Huawei kínai távközlési óriáscég korlátozott szerepet vállalhat a brit 5G távközlési hálózat kiépítésében, és egyes miniszterek aggódtak amiatt, hogy ez biztonsági kockázatot jelent.

A döntést hivatalosan nem cáfolták, viszont a nemzetbiztonsági tanács elnöke, Sir Mark Sedwill vezetésével belső vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy ki a felelős az értesülés kiszivárogtatásáért. A nemzetbiztonsági tanács tagjai kötelesek titoktartási esküt tenni, és ha a testület üléseiről bizalmas értesüléseket szivárogtatnak ki, azzal törvénysértést követnek el.

Williamson szerda este a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: a gyermekei életére esküszik, hogy nem ő a felelős a kiszivárogtatásért. Egyelőre nincs hír arról, hogy a Huawei-ügyben rendőrségi vizsgálat is indult volna.

May felajánlotta Williamsonnak az önkéntes távozás lehetőségét, mielőtt menesztette volna. A miniszter azt írta: ha ezt a lehetőséget elfogadta volna, az annak elismerésével ért volna fel, hogy őt, a tárcájánál szolgáló közigazgatási tisztviselőket, katonai tanácsadókat és személyes stábjának tagjait felelősség terheli a kiszivárogtatásért, márpedig erről nincs szó.

Gavin Williamson 2017 novembere óta állt a védelmi minisztérium élén, előtte a Chief Whip tisztségét töltötte be. A brit parlamenti rendszer e sajátos hivatalának mindenkori vezetője felelős a jelenléti és a szavazási fegyelem fenntartásáért a kormánypárt alsóházi frakciójában, szankcionálási jogkörökkel. A Chief Whip tisztség betöltője egyben a kabinet tagja is.

Williamsont a védelmi tárca élén Penny Mordaunt eddigi nemzetközi fejlesztési miniszter váltja. Személyében először kerül nő a brit védelmi miniszteri posztra.

Hivatalosan a brit kormány nem ismerte el a korábban már kémkedési botrányba keveredett Huawei részvételét, a cég pedig tagadta, hogy kémkedne, vagy hogy a kínai kormány irányítaná. Az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland biztonsági okokra hivatkozva már kizárta a Huaweit a jövőbeni 5G mobiltávközlési hálózatok beruházásainak beszállítói közül, Kanada pedig mérlegeli, hogy a cég termékei nem jelentenek-e biztonsági fenyegetést.

Kiemelt kép: Europress/Niklas HALLE’N/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik