Nagyvilág

Már lőnek a venezuelai ellenzéki tüntetésen

Lövéseket lehetett hallani a Juan Guaidó venezuelai parlamenti elnök vezette ellenzéki tüntetéseken egy caracasi légi támaszponton, ahol tűzpárbaj alakult ki a Guaidót kísérő, katonai egyenruhát viselő emberek és a hivatalban lévő venezuelai államfő, Nicolás Madurót támogató katonák között – jelentette kedden a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

Yuri CORTEZ / AFP / Europress

A forrás szerint a katonák éles lőszert vetettek be. Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Guaidó korábban felszólította a hadsereget, hogy csatlakozzon hozzá annak érdekében, hogy elkergessék Madurót a hatalomból.

Úgy fogalmazott,

az utolsó fázishoz érkeztünk.

A Twitteren közzétett videójában az ellenzéki vezető arra kérte a népet, hogy vonuljanak utcára. Állítása szerint a fegyveres erők már meghozták a korrekt döntést, így a venezuelai embereket és az alkotmányt támogatják.

A néhány perces felvételen Guaidó társaságában feltűnik Leopoldo López, az ellenzék egyik vezetője is, akit korábban házi őrizet alá rendeltek. López most azt mondta, hogy a hadsereg szabadította ki, és ő is arra szólította fel az embereket, hogy vonuljanak az utcára.

A hadsereg mindeddig Maduro oldalán állt. Guaidót ugyanakkor több tucat ország, köztük az Egyesült Államok és a legtöbb latin-amerikai nemzet vezetése is mellé szegődött. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a fejleményekre úgy reagált, teljes mellszélességgel a venezuelai demokrácia pártján vannak.

A spanyol kormány szóvivője a vérontás elkerülésére figyelmeztetett. Isabel Celaa azt mondta, ők nem támogatnak egy katonai puccsot és egyúttal a krízis békés rendezését sürgette. Iván Duque kolumbiai elnök ugyanakkor arra kérte a venezuelai katonákat, hogy segítsék Guaidót. A venezuelai külügyminiszter erre rögtön meg is vádolta Kolumbiát, hogy ők szervezték a puccskísérletet.

Miért van egy olajban ennyire gazdag országnak két kormánya és két parlamentje?
Az átlagos venezuelai 2016 óta tíz kilót fogyott, és hetente megduplázódik az élelmiszerek ára. Mi történik Venezuelában, és van-e esély arra, hogy ennek vége legyen?

Kiemelt kép: Yuri CORTEZ / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik