Nagyvilág

Az erdélyi magyarok kettős szavazásától tart egy román ellenzéki párt

Szerintük érthetetlen, miről egyeztetett az RMDSZ és a Fidesz, ha minden uniós állampolgár csak egyszer szavazhat az EP-választáson.

Akadályozzák meg a magyar-román kettős állampolgárok kettős szavazását – szólította fel a román ellenzéki Népi Mozgalom Párt elnöke, Eugen Tomac a román miniszterelnököt.

A Napi.hu a Mediafax hírügynökség nyomán azt írja: a Traian Basescu által alapított párt vezetője azt sérelmezi, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egyeztetett Orbán Viktorral az EP-választásra való felkészülésről. Tomac érthetetlennek nevezte az RMDSZ és a Fidesz közti választási együttműködést, tekintettel arra, hogy minden uniós állampolgár csak egyszer szavazhat az EP-választáson.

Tomac szerint a román kormánynak meg kell akadályoznia, hogy a mintegy félmillió magyar állampolgársággal rendelkező romániai magyar a Romániában leadott szavazata mellett magyarországi pártlistákra is voksoljon a romániai magyar külképviseleteken, vagy Magyarországon.

A Napi.hu megjegyzi: a román parlamentben mintegy hat százalékos súlyt képviselő Népi Mozgalom Párttól nem áll távol a magyarellenes hangulatkeltés. (Illusztráció: MTI / Veres Nándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik