Nagyvilág

Juncker a magánbeszélgetéseikben máig diktátornak nevezi Orbánt

De nem tartja zsarnoknak.

Jean-Claude Juncker nagyra becsüli Orbán Viktort, mert szerinte a magyar miniszterelnöknek fontos szerepe volt a rendszerváltásban – ezt az Európai Bizottság elnöke a HVG-nek árulta el. Kijelentette ugyanakkor, hogy

egy politikus pusztán attól nem lesz demokrata, mert a szavazópolgárok többsége megválasztotta,

úgy gondolja, hogy ha valakinek jelentős többsége van, akkor sincs joga ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyja azokat, akik nem szavaztak neki bizalmat. Mint mondta, őt kilencszer választották be hazája parlamentjébe, de soha nem volt olyan érzése, hogy a nem rá szavazóknak megszűntek a jogai. Azt is elmondta, hogy magánbeszélgetéseiben mind a mai napig diktátornak nevezi Orbánt, de valójában nem tartja zsarnoknak.

Kitért arra, hogy nagyon nehéz feladatnak tartja az álhírek elleni küzdelmet, ezzel kapcsolatban pedig elmondta: tartja magát ahhoz, hogy a bizottság részéről „nem lábra, hanem labdára mennek”. De tapasztalja azt is, hogy „bizonyos helyzetekben a labda a pályán sincsen, így sokan az egyetlen embert rugdossák középen: Junckert”. (Fotó: Europress – Dursun Aydemir / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik