Nagyvilág
Colombo, 2019. április 26.
Katonák a colombói Davatagaha mecset elõtt 2019. április 26-án, öt nappal a Srí Lanka-i merényletek után.  A Srí Lanka-i hatóságok szerint a terrortámadásokat a Nemzeti Tauhít Dzsamaat nevû iszlamista szélsõséges csoport követte el húsvétvasárnap. A nyolc robbantásos merényletben 253-an életüket vesztették, és több mint 500-an megsebesültek. A keresztények elleni megtorlástól tartva a hatóságok megerõsítették a mecsetek és a vallási jellegû létesítmények védelmét a szigetországban.
MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Részben feloldották a kijárási tilalmat Srí Lankán

Korábban a témában:

A hatóságok feloldották a kijárási tilalmat hétfőn reggel nyolc órától Srí Lanka keleti részén fekvő Kalmunai, Csavalakade és Szammanturaj városokban is, amelyet a szigetországban húsvétvasárnap elkövetett terrortámadások után vezettek be az egész szigetországban – írta az Ada Derena című hírportál.

A kijárási tilalmat április 21-én vezették be, majd a hatóságok naponta meghosszabbították.

A rendőrség vasárnap a keleti tartomány Kattankudi városában rajtaütött a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) csoport állásain, amelynek tagjait a merényletek elkövetésével gyanúsítják. A rendőrség szerint a szervezet egyik tagja, Zahrán Hásim, társaival együtt hajtotta végre azokat a terrortámadásokat, amelyeknek több mint 250 halottja volt.

A szigeten egyébként hétfőn az emberek rendkívüli biztonsági intézkedések közepette visszatértek munkahelyükre az egyhetes kényszerszünetet követően. A rendőrség, a hadsereggel és magán biztonsági őrségekkel karöltve szigorú ellenőrzéseket végzett a közhivatalok bejáratánál. Az ország számos részén ugyanakkor folytatódtak a rajtaütések.

A rendőrség az említett intézkedésekkel párhuzamosan vizsgálatot indított, hogy az országban lejárt vízummal tartózkodó külföldiek felderítésére, miután olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a merényletekkel összefüggésbe hozott két helyi iszlamista csoport – a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) és a Dzsámiatu Millátu Ibráhim – külföldi szervezetekkel áll kapcsolatban. Tizenhárom külföldit, 10 nigériait, egy-egy irakit, indiait és thaiföldit vettek őrizetbe.

Az ügyben országszerte 150 embert vettek őrizetbe. A hatóságok hétfőn arra hívták fel a figyelmet, hogy nem zárható ki újabb terrortámadás lehetősége. A Reuters hírügynökség birtokába jutott a rendőrség által képviselőknek és biztonsági tisztségviselőknek küldött levél, amely szerint a hatóságok azt gyanítják, a szélsőségesek kisteherautókkal újabb merényletre készülnek, és katonai egyenruhával próbálhatják álcázni magukat.

Szintén hétfőn az elnöki hivatal bejelentette, hogy ideiglenes jelleggel Csandana Vikramaratnét, az eddigi rendőrparancsnok helyettesét nevezi ki országos rendőrfőnöknek. Pudzsit Dzsajaszundra eddigi rendőrparancsnok névtelenséget kérő források szerint a múlt hétvégén nem volt hajlandó beadni lemondását, és kényszerszabadságra küldték.

Malcolm Ranjith, Colombo érseke, a szigetország római katolikus közösségének legmagasabb rangú főpapja arról beszélt, hogy a kormánynak szigorúbban kellene fellépnie az iszlamista szélsőségesek ellen. Ranjith hangot adott abbéli aggodalmának, hogy az egyház nem lesz képes megakadályozni, hogy a hívők a kezükbe vegyék a törvényt, ha azt látják, hogy a kormányzat nem lép fel kellő eréllyel az elkövetők ellen, és nem akadályozza meg a további támadásokat.

Kiemelt kép: Katonák a colombói Davatagaha mecset elõőt 2019. április 26-án, öt nappal a Srí Lanka-i merényletek után. A Srí Lanka-i hatóságok szerint a terrortámadásokat a Nemzeti Tauhít Dzsamaat nevű iszlamista szélsőséges csoport követte el húsvétvasárnap. A nyolc robbantásos merényletben 253-an életüket vesztették, és több mint 500-an megsebesültek. A keresztények elleni megtorlástól tartva a hatóságok megerősítették a mecsetek és a vallási jellegű létesítmények védelmét a szigetországban. MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73903877, Szúnyogirtás repülőről, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.