Nagyvilág

Elszökött egy delfin az orosz haditengerészettől

Egy norvég halász sietett a segítségére, eltávolította a hámját.

A fehér delfin az orosz haditengerészet egyik létesítményéből szökhetett meg, mielőtt többször is megközelítette a halászhajókat Norvégia északi partjainál. A norvég közszolgálati rádió szerint a halászati hatóság emberei is több alkalommal próbáltak segíteni, de végül egy halász, Joar Hasten tudta lefejteni a két hevedert a belugáról.

A 26 éves halász túlélő ruházatban ugrott az Észak-tenger jeges vízébe.

Amikor a vízben voltam, a beluga nagyon közel úszott hozzám, sikerült elérnem őt és kikapcsolni az elülső csatot.

A férfi a rádiónak azt mondta, a másik hevedert bonyolultabb volt lefejteni. Sikerült egy horgot beakasztani, amikor elúszott a delfin, a heveder lekapcsolódott. Audun Rikardsen kutató azt mondta, a delfin még fiatal, a hám szenvedéseket okozott volna neki. A kutató felvette a kapcsolatot orosz kollégáival, akik szerint a delfin az orosz haditengerészet szolgálatában állhatott.

Korábban megállapodás született az orosz cetbörtönben fogva tartott összes delfin szabadon engedéséről. 

Ezt Oleg Kozsemjako, az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójának kormányzója április elején jelentette be. 87 fehér és 11 kardszárnyú delfint tartanak fogva. Az oroszok azt ígérték, május elejére minden cetnek külön szabadonengedési tervet dolgoznak ki. Március elején még azt közölték, a delfineket első lépésként a Vlagyivosztok melletti Russzkij sziget egyik öblébe, egy ideiglenes központba telepítik át, mert a  szakemberek kétségbe vonták, hogy mindegyiket el lehet engedni. (mti)

Felszámolják a kegyetlen cetbörtönt
Oroszország távol-keleti részén közel 100 állatot tartottak nem megfelelő körülmények között.

Kiemelt kép: MTI/AP/Jörgen Ree Wiig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik