Nagyvilág

A Híd szerint Kotlebáék öltönyös fasiszták

A Legfelsőbb Bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy a Mi Szlovákiánk Néppárt fasiszta.

A döntés indoklása szerint közigazgatási eljárásban a törvényszék nem köteles bizonyítékokat bekérni, csak azokat veti latba, amiket az ügyészség bemutat. A főügyészség vádiratában nem volt elég bizonyíték, amely alapján a pártot betilthatták volna – írja az Új Szó. A bíróság döntésekor figyelembe vette a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) programját, parlamenti képviselői, Milan Mazurek és Stanislav Mizík ügyeit is, amelyben rasszizmussal vádolják őket, de amelyekben még nem született ítélet.

A Paraméter szerint az ügyész azzal érvelt, a párt a demokrácia lebontására, totalitárius rendszerre törekszik. Az LSNS ügyvédei szerint erre nincs bizonyíték, a hivatalos dokumentumokban erről nem esik szó. Az ügyészség a 2016-os választási programból is idézett. Abban jelent meg, hogy rendet tesznek a „telepek parazitái között”, megvédik az embereket a „fokozódó cigányterrorral szemben”, rendőrségi gyakorlatokat vezetnek be a „fekete telepeken”. A párt weboldalán is sok cikk szól a „cigányterrorról, cigánybűnözésről”.

A Legfelsőbb Bíróság ezeket nem tartotta elégnek ahhoz, hogy feloszlassa a pártot. 

A többség a fasizmus ellen Pozsonyban
A főügyész indítványa alapján döntenek arról, feloszlatják-e Mi Szlovákiánk Néppártot.

A Legfelsőbb Bíróság épületébe, amelyben az igazságügyi tárca is székel, a tárgyalás kezdetekor érkezett meg Gál Gábor (Híd) miniszter, aki szerint az LSNS fasiszta párt.

A fasizmusnak nincs keresnivalója Szlovákiában.

Később Marián Kotleba azt mondta, a miniszternek ezért le kell mondania. A párt vezetője arra kitérő választ adott, hogy ha a Smer felkínálja a lehetőséget, elfogadja-e a koalíciót.

Ezek ugyanazok

Később a Híd közölte:

a fasiszta uniformist öltönyre cserélték, de a nézeteik nem biztos, hogy változtak.

A Híd szóvivője szerint a demokratikus erők közös feladata, hogy megbékéljen ezzel a döntéssel minden egyes választás alkalmával.

A mai döntés kellő mennyiségű bizonyíték hiányában született, ami a mi értelmezésünkben nem legalizálja az LSNS képviselőinek nézeteit és igyekezetét, amelyeknek a 21. század demokratikus társadalmának nem kellene teret kapniuk.

Debnár Klára emlékeztetett rá, hogy a Legfelsőbb Bíróság Marian Kotleba első pártját, a Szlovák Testvériséget feloszlatta, a második más módszerekkel, de ugyanazokat a destruktív nézeteket vallja. „Az a tény, hogy a Szlovák Testvériség némely tagjai és elnöke is öltönyre cserélte a fasiszta uniformist, nem jelenti azt, hogy a nézeteik is változtak” – tette hozzá a szóvivő.

Kiemelt kép:  MTI/AP/Petr David Josek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik