Nagyvilág

A többség a fasizmus ellen Pozsonyban

A főügyész indítványa alapján döntenek arról, feloszlatják-e Mi Szlovákiánk Néppártot.

A pozsonyi Legfelsőbb Bíróság előtt tüntetnek hétfőn délelőtt a fasizmus ellen. A szervező, az Elfeledett Szlovákia nevű polgári kezdeményezés – írja a szlovák hírügynökség alapján az Új Szó. A tüntetés apropója, hogy a bíróság várhatóan ítéletet hirdet Marian Kotleba pártjának, a Mi Szlovákiánk Néppártnak (LSNS) a feloszlatásáról.

Szigorú biztonsági intézkedések léptek életbe. Az antifasisztákhoz számos közéleti személyiség csatlakozott, de már érkeznek a párt hívei is. Kotleba pártjának feloszlatásáról április 9-én tárgyaltak  először. A Legfelsőbb Bíróságnak egyebek mellett választ kellene adnia arra, hogy a párt veszélyezteti-e a demokráciát, tagjainak rasszista kijelentései összefüggésbe hozhatók-e a párttal.

MTI/AP/Petr David Josek

Miközben a Legfelsőbb Bíróság a Mi Szlovákiánk Néppárt feloszlatárásról tárgyal, kiderült, hogy a szlovák választók 27% nem bánná, ha Marian Kotleba pártja bekerülne a következő kormányba – írja szintén az Új Szó a Focus közvélemény-kutatása alapján.

A fasisztabarát pártot leginkább a nyugdíjasok utasítják el.A lakosság kétharmadának inkább, vagy teljesen elfogadhatatlan, hogy a következő koalíciónak tagja legyen a Mi Szlovákiánk Néppárt. A felmérés akkor készült, amikor a Legfelsőbb Bíróság elkezdte a tárgyalást a párt feloszlatásáról tárgyalt. Az adatok szerint inkább a férfiak nyitnak az LSNS felé.

Kiemelt kép: MTI/AP/Petr David Josek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik