Nagyvilág

A szocialisták nyerték a spanyol választást, feljött a szélsőjobb

Vasárnap előrehoztt parlamenti választásokat tartottak Spanyolországban, amit a jelenleg is kormányzó szocialista párt nyert meg. A konzervatív Néppárt történelme legnagyobb vereségét szenvedte el, viszont a szálsőjobboldali Vox megerősödött. Bonyolult koalíciós tárgyalások jöhetnek, a szocialisták nagyarányú győzelme ellenére sem egyértelmű, hogy kivel és hogyan tudnak majd kormányozni. Könnyen lehet, hogy fontos szerep juthat a néhány szavazatot szerző kis baszk és katalán pártoknak is. Az vigen valószínűnek tűnik, hogy végül a jelenlegi kormányfő, Pedro Sánchez vezetheti majd tovább Spanyolországot
Előrehozott választások lesznek Spanyolországban
A választásokat április 28-án rendezik meg.

A legfontosabb pártok közül a szocialista PSOE 123, a jobbközép Néppárt (PP) 66, a magát polgári liberálisnak valló Ciudadanos 57, a radikális baloldali Podemos 42, a szélsőjobboldali Vox pedig 24 mandátumot szerzett a voksoláson, a többi hely a kisebb pártoknak jut. A spanyol parlament alsóházában 350 képviselői helyet osztanak el, a kormánytöbbséghez 176 szavazatra van szükség. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a szocialisták végül a Podemossal és valamelyik katalán vagy baszk párttal kormányozhatnak majd együtt. A PSOE számára mindenképp óriási győzelem ez a 28,7 százalékos eredmény, legutóbb 2016-ban 85 mandátumot szereztek.

Akit az adatok és a lehetséges koalíciós felállások részletesebben is érdekelnek, az El Pais remek oldalán lehet őket tanulmányozni.

Már az exit pollok is szocialista győzelmet és kormányalakítási patthelyzetet jósoltak. A Néppárt a választás egyértelműen legnagyob vesztese, 16,7 százalékos eredményével története leggyengébb szereplését könyvelheti el a szervezet. A Vox viszont talán a legnagyobb győztesnek tekinthető: a szélsőjobbnak a Franco-rezsim bukása óta nem volt képviselete a törvényhozásban, most viszont a szavazók 10,3 százaléka támogatta őket. A Ciudadanos szintén nagyott nőt (15,8 százalék, a korábbihoz képest 25-tel több képviselői hely). A Podemos a 14,3 százalékos eredményével nagyon nem lehet elégedett, hiszen elveszett 29 képviselői helyet, de ennek ellenére könnyen elképzelhető, hogy végül is kormányozni fog.

A Euronews választási műsorában megszólaló elemzők szerint a koalíciós tárgyalások elhúzódhatnak, és kiemelt szerep juthat a pár szavazatot szerző kis baszk és katalán pártoknak is.

A szavazásra jogosultrak 75,78 százaléka járult az urnákhoz. A felmérések szerint pedig a szavazók majdnem 40 százaléka, közel nyolc millió ember csak az utolsó pillanatban döntötte el, hogy kire szavaz.

(MTI, El Pais, Euronews, kiemelt kép: szavazófülke Gironában, fotó: Carles Palacio/NurPhoto)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik