Nagyvilág

Kim Dzsong Un szerint visszatérhet az ellenségeskedés Amerikával

Putyinnak arról beszélt, hogy az Egyesült Államok rosszhiszeműen állt a februári találkozóhoz.

A Koreai-félsziget békéje és biztonsága az Amerikai Egyesült Államoktól függ – jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Vlagyivosztokban, a Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott tárgyalásán, hozzátéve, hogy könnyen visszatérhet az ellenségeskedés. A Reuters hírügynökség szerint Kim célja az lehetett, hogy megjegyzésével nyomost gyakoroljon Amerikára, hogy álljon rugalmasabban az Észak-Koreával szembeni nemzetközi büntetőintézkedések könnyítéséhez.

Februárban Vietnamban került sor Kim és Donald Trump amerikai elnök második találkozójára, ami kudarcba fulladt, mert nem történt előrelépés sem azt illetően, hogy Észak-Korea hagyjon fel atomprogramjával, sem azzal kapcsolatban, hogy lazítsanak a szankciókon. Kim azt mondta, az év végéig vár arra, hogy az Egyesült Államok rugalmasabb legyen. Az észak-koreai vezető szerint a helyzet kritikus pontra ért, ahonnan visszatérhet a kiindulópontra, mert szerinte az Egyesült Államok rosszhiszeműen és egyoldalúan állt a második találkozóhoz.

A Kimmel folytatott megbeszélés után Vlagyimir Putyin újságíróknak arról beszélt, hogy Észak-Korea csak a biztonságára szeretne nemzetközi és jogilag kötelező érvényű garanciát kapni. (Fotó: Europress – AFP PHOTO/KCNA VIA KNS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik