Nagyvilág

Manfred Weber harcol Orbán és Salvini ellen

Üzent Trumpnak is. Nem falakat, hanem hidakat kell építeni.

Az Euronewsnak görögországi kampánynyitóján Manfred Weber azt mondta, az Európai Unió jövőjét úgy képzeli el, hogy minden európainak ugyanolyan életkörülményeket biztosítanak.

Senkinek sem lenne szabad abba a helyzetbe kerülnie, hogy gazdasági okokból kénytelen legyen elhagyni a hazáját.

Az állami és magánbefektetések, az infrastrukturális beruházások adják Európa gazdasági fejlődéséhez következő lökést. „Európa egy kereskedő kontinens”, rengeteg kereskedelmi kapcsolattal.  Közben ugyanakkor „Donald Trump falakat épít, nemcsak a bevándorlók, hanem a kereskedelmi partnerei előtt is”. Ő hidakat akar építeni, fenn akarja tartani a kereskedelmi kapcsolatokat, mert a növekedést ez segíti.

Harcot hirdetett a nacionalisták ellen

A néppárti csúcsjelölt bírálta Matteo Salvinit és Orbán Viktort, illetve bevándorlási politikájukat. Szerinte ma mindenki élvezi Európa nyitottságát. Az nem kérdés, hogy sok még a gond,  de éppen az egység ad erőt.

Ez az Európa a miénk is és meg fogjuk védeni a nacionalistáktól és az egoistáktól, legyenek bal- vagy jobboldaliak. Mindkét oldalon vannak szélsőséges pártok. Fel akarom venni a harcot azok ellen, akik a nemzetekhez, az egoizmushoz való visszatérést hirdetik, mert nem ez a jövő.

Manfred Weber megerősítette, ha ő követi Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság élén, Törökország nem lehet az Európai Unió tagja, véget vet a csatlakozási tárgyalásoknak. A szoros együttműködésben hisz, miként az a migráció esetében is  történt. Ezt terjesztené ki a gazdaság, a diákcsere vagy a kultúra területén. Erős, stabil, jó kapcsolatot szeretne Törökország és az EU között, de őszintén ki kell mondani,

hogy Törökország nem lehet az Európai Unió tagja.

Az MTI szerint Manfred Weber Athénban arról is beszélt, hogy karcsúsítanák az EU-bürokráciáját, kidolgoznák a rák elleni harc mestertervét, betiltanák az eldobható műanyagokat. A bajor politikus szerdán utazik tovább az afrikai spanyol exklávékba, Ceutába és Melillába, hogy ezzel is hangsúlyozza politikai blokkja elkötelezettségét az illegális bevándorlás megfékezésére.

Manfred Weber nem fogja kímélni magyar párttársait
Az Európai Néppárt listavezetője Orbánhoz hasonlóan tizenkét pontos választási programot jelentett, de a tartalma nem hasonlít Orbánéra.

Kiemelt kép: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik