Nagyvilág

Manfred Weber nem fogja kímélni magyar párttársait

Tizenkét pontos választási programot jelentett be kedd este Athénban Manfred Weber, az Európai Néppárt listavezetője.

Az Európai Néppárt csúcsjelöltjének választási programja nem sokkal hosszabb, mint a Fideszé, de legalább konkrét javaslatok is szerepelnek benne. Például egy jogállamiságot ellenőrző testület létrehozása, fiatal családoknak járó kedvezményes lakáshitel és az európai FBI létrehozása – írja a hvg.hu.

A jelenlegi állás szerint Webernek van a legnagyobb esélye arra, hogy az Európai Bizottság következő elnöke legyen, ezért érdemes figyelni, milyen célkitűzésekkel indul a választási időszaknak.

A 12 pont között bőven akad olyan is, ami nemcsak Orbán Viktort, hanem a magyar választókat is érintheti.

A 2018 novemberében néppárti csúcsjelöltnek megválasztott Weber nem csinált titkot abból, hogy nem tartja szövetségesének a magyar miniszterelnököt, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy programjában egy új, „jogállami mechanizmus” is szerepel. A megfogalmazás szerint nem engedhetik meg, hogy „bárki aláássa az alapvető demokratikus elveket”. A választási program konkrét javaslatot is tartalmaz, ezek szerint az EU-n belül létrehoznának egy „átlátható, független testületet”, amely minden uniós tagállamban ellenőrizni fogja az igazságszolgáltatást, a sajtószabadságot és a korrupció elleni harcot.

A leírásban az nem szerepel, hogy pontosan kiből állna ez a testület, és milyen eszközei lennének, ha valamelyik tagállamban szabálytalanságot talál. De nem kizárt, hogy éppen a néppárti Bölcsek Tanácsa adta az ihletet, hiszen Hans-Gert Pöttering, Wolfgang Schüssel és Herman Van Rompuy szintén pártonkívüliként fogják vizsgálni a magyar jogállamiság helyzetét és azt, hogy véglegesen kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból.

Weber programjában azonban nem ez az egyetlen elem, amely a magyaroknak különösen érdekes lehet. Az Európai Bizottság elnökeként a politikus az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (ismertebb nevén Frontex) létszámát már 2022-re 10 ezerre növelné – ez a korábbi határidőnél öt évvel korábbi dátum. A határőrök drónokat is kapnának, hogy minden áron megakadályozzák az embercsempészetet. Kérdés persze, hogy ehhez mit szólna Orbán Viktor, hiszen a Fidesz választási programja éppen arról szól, hogy „Brüsszel ne adjon több pénzt Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek, ehelyett térítsék meg a határvédelem költségeit”. Igaz, ahogy ezt korábbi cikkünkben már megírtuk, ez eddig is így történt, sőt a kormány állításával ellentétben a határvédelem nemzeti jogkör.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik