Nagyvilág

Notre-Dame-i tűz: megszólalt a restaurátor leszármazottja

Édouard Phillipe francia kormányfő szerdán jelentette be, hogy nemzetközi versenytárgyalást írnak ki építészek számára a székesegyháznak a hétfői tűzben leomlott huszártornya újjáépítésére.

A pályázat segítségével döntik el, hogy újjá kell-e építeni a huszártornyot, annak az eredeti másolatát építik-e meg vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van-e szükség – mondta a kormányfő.

A hétfői tűzben összeomlott, 93 méter magas, fából készült és ólommal borított szerkezetet a 19. században Eugene Viollet-le-Duc építette.

A bejelentésre reagálva az építész ükunokája, a 76 éves Jean-Marie Henriquet kijelentette: „úgy találom, hogy a torony nagyon szép volt, és nagy kár lenne, ha nem építenék újjá.”

A fényképezés hőskorában készültek felvételek a huszártorony nélküli székesegyházról, s ha ezeket összevetem a huszártornyos Notre-Dame-éval, úgy találom, hogy a huszártoronnyal sokkal elegánsabb

– mondta Henrique.

Hozzátette, mindenképpen kell huszártornyot építeni, akár a mostanit, akár a 18. századit, bár szerinte a mostani jobban harmonizált az épülettel.

Ha nem építenek huszártornyot, az olyan lenne, mintha amputálnánk a székesegyház egy részét.

Eugene Viollet-le-Duc 1859 és 1860 között állította helyre a Notre-Dame hegyes huszártornyát. Az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között bontották le.

Notre-Dame: hol volt eddig ez a rengeteg pénz?
Rengeteg pénz gyűlt össze a Notre-Dame felújítására, amiből kiderült, milyen iszonyatosan sok pénze van néhány európainak. De ha erre adnak, miért nem adnak másra is?

Kiemelt kép: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik