Nagyvilág

Iszlamista merényletnek állította be a bűncselekményt, hogy gyűlöletet keltsen

Több év börtön vár egy 71 éves cseh villanyszerelőre, mert iszlamista merényletnek próbált beállítani bűncselekményt azért, hogy gyűlöletet keltsen a Csehországban csak hírből ismert menekültekkel szemben.

Jaromír Balda két évvel ezelőtt két alkalommal is fákat vágott ki és rönköket dobált a sínekre, a merénylet az ő szempontjából mindkétszer „mérsékelt sikerrel” végződött – írta a Novinky.cz hírportál. Két vonat ugyan nekiütközött a farönköknek, de személyi sérülés nem történt.

Az Újszó beszámolója szerint a férfi mindkét helyszínen röplapokat szórt szét, amelyeken különféle fenyegetőzések voltak „a migránsok részéről”. Szándékosan rossz cseh nyelvezettel fogalmazta meg a fenyegetéseket, hogy terrorcselekménynek tűnjön a bűncselekmény.

A férfi arra hivatkozott a bíróságon, hogy az orvosai által felírt gyógyszerek hatása alatt követte el tettét, továbbá „a migránsokról terjesztett internetes hírek” és a nyugaton elkövetett terrorista merényletek miatt nagyon rossz lelkiállapotba került.

Csehországban 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki terrorcselekmény elkövetése miatt. A bíróság igyekezett figyelembe venni minden enyhítő körülményt, például a férfi korát, és azt, hogy nem teljesen beszámítható. Végül négy év börtönbüntetésnél lejjebb nem mehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik