Nagyvilág

Mostanra sikerült teljesen eloltani a tüzet a Notre-Dame-nál

A tűzoltók kedd reggel bejelentették, hogy teljesen megfékezték a lángokat, amelyek hétfőn késő délután csaptak fel a Notre-Dame-nál.

Közel volt a Notre-Dame a teljes pusztuláshoz, de sikerült megmenteni
A központi torony ledőlt, és már úgy nézett ki, az egész tetőszerkezet és a két harangtorony is összeomlik, de késő estére a 400 tűzoltó megfékezte a tüzet. Újjáépítik a katedrálist, egy francia család nyomban 30 milliárd forintot fel is ajánlott a helyreállításra.

A párizsi ügyészség pedig azt jelezte, baleset miatt indított nyomozást a tűz ügyében

A francia főváros ügyészsége nem vetette fel lehetőségként a gyújtogatást. Médiaértesülések szerint a hétfőn keletkezett tüzet a tetőszerkezeten zajló építési munkálatok is kiválthatták.

A francia belügyi államtitkár a BFM francia tévécsatornának elmondta: a következő napok legnagyobb kérdése, hogy mennyire tart ki az épület szerkezete. A helyzetről szakértők és építészek tanácskoznak, a tűzoltók az ő javaslataik alapján folytatják tovább munkájukat.

A katedrális igazgatója elmondta, hogy a lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és az egyik legfontosabb ereklyét, Jézus Krisztus töviskoronáját is sikerült kimenteni az égő épületből. A francia kulturális miniszter szerint a relikviákat a párizsi városházán helyezték el.

A katedrális igazgatója szerint minden tűzvédelmi óvintézkedést megtettek, volt egy alkalmazott, aki naponta háromszor ellenőrizte a tetőszerkezetet a tűz elkerülése érdekében.

Úgy gondolom, hogy nem tehettünk volna többet

– nyilatkozott az igazgató a tévének.

Természetesen mindig adódhatnak esetek, amelyeket nem láthatunk előre. Meg kell vizsgálni, mi történt.

A francia főváros tűzoltóságának szóvivője kora reggel még azt mondta, mintegy száz tűzoltó továbbra is bevetésben van, küzdenek azért, hogy a lángok ne csapjanak fel újra. Később már arról számoltak be, hogy teljesen eloltották a tüzet.

A hivatalos közlések szerint három ember sérült meg könnyebben a tűzben, két rendőr és egy tűzoltó.

A lángokkal folytatott küzdelemben sikerült megmenteni a legjelentősebb műkincseket is.

(MTI)

Kiemelt kép:  Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik